Tirsdag: Hvem går til semifinale?

Tirsdag er det klart for de tre siste kvartfinalesettene i VM. Etter en forrykende første dag leder Norge med 100 IMP mot Italia i åpen klasse. Damene ligger dessverre bak med 38 IMP mot Nederland, men de har i alle fall knappet innpå etter den fryktelige starten der de tapte første sett med 70 IMP. Vi får håpe de fortsetter opphentinga og smetter forbi til slutt!

Kvartfinalesettene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid. I tirsdagens første sett har du anledning til å følge damene på BBO. Norge - Italia i åpen klasse overføres ikke. Det har nok å gjøre med at dette er en av kampene med størst differanse mellom lagene. De norske spillerne må ikke la seg forlede til å tro at kampen er avgjort selv om det unektelig ser veldig lyst ut!

BBO-oppsettet for kvartfinalesett 5 og 6 er ikke klart. Det blir satt opp i forkant av de respektive settene. Men det er gode sjanser for å få se norske lag i aksjon i og med at det kun er et par av de 16 kvartfinalekampene som ikke overføres.

Jeg vil uansett sørge for live-rapportering fra de tre settene. Følg med og hei på de norske lagene!

Her er tirsdagens program for de norske lagene:

Åpen klasse, kvartfinaler:

04:00: Norge - Italia, sett 4 av 6
07:30: Norge - Italia, sett 5 av 6
10:30: Norge - Italia, sett 6 av 6

Dameklassen, kvartfinaler:

04:00: Norge - Nederland, sett 4 av 6  BBO
07:30: Norge - Nederland, sett 5 av 6
10:30: Norge - Nederland, sett 6 av 6

Veteranlaget deltar i Transnationals, som er ei åpen lagturnering. Laget heter Norway Seniors. Etter første dag er fem av 15 kamper unnagjort, og laget har fått med seg knapt 40 VP. Dermed er de foreløpig et stykke unna avansement, men vi får håpe at poengsankinga tar seg opp!

La oss håpe det blir en forrykende norsk dag i Wuhan!

Status etter halvspilte kvartfinaler

Halvveis i kvartfinalen leder Norge med hele 100 IMP på Italia i åpen klasse etter å ha vunnet de tre settene i dag med henholdsvis 40, 30 og 30 IMP! Mye skal gå galt om de nå ikke går videre til semifinale (bank i bordet). Men det er fortsatt 48 spill igjen, og det er viktig å være fokusert selv om man leder mye.

Damene fikk deessverre en fryktelig tung start mot Nederland. De har ikke vært i nærheten av å tape en 16-spillskamp med 70 IMP tidligere i mesterskapet. Kjedelig at det skulle komme et sånt resultat i kvartfinalen, men sånn ble det nå en gang. Heldigvis kom Norge tilbake i andre sett og hentet inn omtrent en tredel av forspranget. I dagens siste sett ble det nokså jevnt. Nederlenderne har selvsagt et godt utgangspunkt før dag to, men Norge har ikke gitt opp å hente inn forspranget. La oss håpe Norge får en god start på dag to!

Under følger resultatene etter første dag av kvartfinalene for de norske lagene.

Åpen klasse: Norge leder med 100 IMP etter 3 av 6 sett!

Dameklassen: Norge knappet innpå 9 IMP i tredje sett, og er nå 38 IMP bak Nederland

*Det er en TL-sak til behandling som kan gjøre at Norge taper 11 IMP i tredje sett. I så fall er Nederlands ledelse på 49 IMP.

Her er et morsomt spill fra tredje sett i kvartfinalen:

Over 1 grand fra Madala i nord gikk Nils inn med 2 ruter, som viser ei majorfarge (2 i major er mer konstruktivt). Syd passet i første omgang før Ulf meldte 2 spar, som viser at han har lengre hjerter enn spar og er villig til å være med til 3-trinnet om makker har hjerter. Nord sa pass, og det gjorde Nils også! Duboin i syd hylte 3 grand, og det ble sluttkontrakten. Nils spilte ut hjerter, og motspillerne fikk etter hvert fire hjerterstikk, ett ruterstikk og kløver ess. To beit i kontrakten.

Det er ikke uvanlig å havne i 3 grand på et spill som dette, men måten det skjedde på vil vi nok huske ei stund. Det svir jo litt ekstra for motparten å gå beit etter å ha blitt utsatt for en bløff. De tilkalte sågar turneringslederen etter spillet, men det er ingen grunn til at de skal komme noen vei med det. De har jo fått de riktige forklaringene, og noe mer har de ikke krav på!

Ved det andre bordet stampet Lauria og Versace i 4 hjerter. Den doblet Boye og hentet 500 inn. 12 IMP til Norge.

Resultater i kvartfinalene i Bermuda Bowl (åpen klasse)

Resultater i kvartfinalene i Venice Cup (damer)

Resultater i Transnationals, hvor Norges veteranlag deltar

Mesterskapssida

Rapport fra andre sett (oppdatert)

Norge vant andre sett av kvartfinalen både i åpen klasse og dameklassen. I åpen klasse har Norge dermed fått en solid ledelse etter en tredel av kvartfinalen. I dameklassen har Norge startet opphentinga etter det brutale førstesettet.

Åpen klasse: Norge leder med 70 IMP etter 2 av 6 sett

Dameklassen: Norge knappet innpå 23 IMP i andre sett, og er nå 47 IMP bak Nederland

Her er noen interessante spill fra kampen:

Damene fikk en flott start på andre sett da de fikk doblet delkontrakt i hus:

Bodil fikk ni stikk i 2 ruter doblet, og kunne notere 380 i riktig kolonne. Det var verdt 7 IMP da Nederland fikk samme antall stikk i udoblet delkontrakt ved det andre bordet. Var snuoperasjonen i gang?

I spill 19 kom italienerne med i meldingsforløpet etter at Boye åpnet med 2 spar (8-11 hp, 6-korts):

Litt friskt meldt av øst, som altså valgte å innlede med ei doblingt før han tok ut 4 hjerter i 5 kløver. Er han virkelig for sterk til å melde 4 kløver over 3 spar? Det kommer litt an på hva man kan forvente at makker har for si innmelding. Som jeg har vært inne på i et tidligere innlegg kan det ha mye for seg å ha nokså strenger krav til innmeldinger over sperreåpninger. I så fall er det jo lønnlig håp om at det kan være spill for utgang mot det som, posisjonen tatt i betraktning, er ei minimumshånd hos makker.I 5 kløver var det én taper i spar og én i

Ved det andre bordet åpnet Duboin med 3 spar i syd, og da gikk det pass rundt. Ikke helt unaturlig at ingen følte de hadde noe å tilføye.

I spill 24 fikk Ulf hjem 4 spar i vest etter at Madala gjorde en feil i motspillet:

 

Kløver dame ut gikk til stjeling hos Duboin. Han fortsatte med ruter til bordet, og Ulf spilte spar som gikk til esset hos Madala i nord. Nå kom den oppsiksvekkende fortsettelsen kløver 2! Madala prøvde nok å få makker til å legge i en trumf slik at han kunne få høyning på nieren. Problemet var bare at trumfen han måtte i med var kongen. Dermed kunne Ulf parkere hjertertaperen, og alt motstanderne fikk var ett stjelestikk og ess-konge i trumf. Om syd lar være å trumfe, kan spillefører fortsatt kaste hjertertaperen, og resultatet blir det samme.

Det er forståelig at Madala ønsket trumfhøyning, men han kunne vel kostet på seg å spille kløver 10? Det bør også indikere interesse for at makker skal slenge i en unytting trumf, men unngår samtidig at blindemanns kløver gir ett avkast for spillefører.

Et par spill senere var det Nils som skulle prøve seg i majorutgang, nærmere bestemt 4 spar doblet:

 

Han og Ulf spiller presisjon, og det innebærer at Ulf ikke har noen dekkende melding over 1 spar. 1 grand er kunstig utgangskrav og 2 ruter viser imvittstyrke med ruter. Ulf valgte å støtte til 2 spar på dobbelton. Nils hadde et naturlig hopp til 4 spar over nords opplysende dobling, og jeg kan tenke meg at Ulf ikke var så høy i hatten da syd la på ei dobling.

Men Nils hadde såpass lang spar at det ikke var noen umiddelbar grunn til bekymring. Utspillet var en kløver til esset, fulgt av kløver til stjeling i bordet. Nå kom det et instruktivt poeng. Hvilken majorfarge spiller du fra bordet nå?

Du har ett inntak til på ruter ess. Du må altså velge om du vil spille på dobbelfinessen i hjerter, eller om du vil spille spar opp mot hånda én gang. Det bør ikke være noen tvil om at det er verdt å prioritere hjerteren. Så lenge minst en av honnørene er hos nord, vil det i praksis lykkes å spille på denne måten. Det er kun om nord skulle ha esset single i spar og begge hjerterhonnørene sitter bak esset at det har noe for seg å spille spar. Doblinga fra nord er opplysende, og viser dermed hjerter. Om doblinga fra syd er straffebetont eller bare viser poeng vet jeg ikke, men det er uansett mye som tyder på at det er syd som har sparlengden.

Sagt på en annen måte er det slik at dobbelfinessen i hjerter har langt større odds selv uten indikasjoner, men meldingende som har kommet imot bare forsterker inntrykket av hva man bør spille på.

Nils spilte hjerter som gikkk til syds dame. Syd fortsatte i kløver, og spillefører kunne trumfe og spille trumfen fra toppen. Syd måtte få to trumfstikk, men som ventet hadde nord hjerter kongen, og den ble fanget opp etter at trumfen var tatt ut og Nils var inne i bordet på ruter ess.

Gunn Tove spilte på samme måte i damekampen, og dermed ble også hun belønnet med 790 inn. Ved det andre bordet unngikk Norge å doble kontrakten, og fikk til og med sjansen til å beite den, men da røyken hadde lagt seg ble det ti stikk. 5 IMP til de norske damene.

Et par spill senere fikk de norske damene inn 13 IMP etter at Nederland meldte en for hard 6 spar, mens Gunn Tove og Torild stoppet i 5 spar. I settets siste spill ble det nok en stor sving inn for Norge:

Ved begge bord åpnet vest i 1 grand før nord doblet. Øst ville heller spille kløverkontrakt. Nederlenderne fikk kontrakten i øst, mens Torild ble spillefører i vest i 2 kløver doblet. Hun klarte etter litt hjelp av motspillerne å begrense skaden til ei beit. 200 ut var verdt 12 IMP da Bodil og Liv Marit fikk tre beit og 800 inn i samme kontrakt.

Dermed fikk damene hentet inn noe av forspranget, nærmere bestemt 23 IMP. I åpen klasse økte Norge ledelsen fra 40 til 70 IMP, og har dermed lagt et godt grunnlag for veien videre. Men det gjenstår fortsatt 64 spill, og kampen er absolutt ikke avgjort.

 

Rapport fra morgensettet

Det ble stor omsetning i første sett av kvartfinalene med norske lag involvert. Mens Norge leder med 40 IMP mot Italia i åpen klasse, ligger dessverre damene under med enda større margin mot Nederland. Boye og Espen var i storform mot Bocchi og Sementa, og dermed har vårt lag i åpen klasse fått akkurat den starten de ønsket seg. Damene spilte dessverre under pari, og har havnet kraftig bakpå. Heldigvis er det fem sett igjen å snu det på!

Her er resultatene for de norske lagene så langt:

Åpen klasse: Norge - Italia 72 - 32

Dameklassen: Norge - Nederland 3 - 73

Noen interessante spill fra kampen:

I spill 3 fikk Norges lag i åpen klasse en stor sving inn:

Allan (øst) og Terje fikk spille 4 hjerter i lukket rom med ti stikk.

Nord-syd har en grei stamp i 4 spar for 500 ut. Det er verdt 3 IMP mot 620, men kan øst-vest bli fristet til å melde videre om nord-syd finner stampen?

Ja, det var nettopp det som skjedde mot Espen (nord) og Boye:

Boye åpnet med søppelmulti på syds hånd. Jeg burde kanskje skrevet at det var 18-årsgrense for å lese om dette spillet slik at ingen av U16-spillerne får med seg dette?

Det er jo ingen tvil om at ei melding som dette setter motparten under press, men man må vite hva man holder på med. Sone og posisjon har alt å si. Her er Boye i gunstig sone i første hånd. Det betyr at han har råd til å gå em del beit dersom det for eksempel står utgang hos motparten. Det er sågar ingen krise å gå 800 dersom det står utgang andre vei så lange man vurderer at man kan tjene en del på denne konvensjonen over tid.

Espen hadde ingen problemer med å være med til 4 spar da spartilpasninga var kommet for en dag. Vest doblet 4 spar, men øst tok ut i 5 hjerter. Der var det to tapere i spar og én i ruter. Ei beit, og 12 IMP til Norge.

Damelaget hadde 12 IMP ut da Nederland fikk spille 4 hjerter mot Bodil og Liv Marit, mens Marianne meldte 5 hjerter over 4 spar ved det andre bordet og gikk ei beit.

I spill 6 fikk Norge inn en ny utgangssving i åpen klasse:

1 ruter fra Terje var overføring til hjerter, mens 2 hjerter fra Allan viste 4-korts støtte. Da hoppet Terje naturlig nok til utgang. Med trillrund hånd hos Allan og begge de svarte kongene bak, var det tungt å komme til ti stikk. Men da syd litt inni spillet åpnet ruteren fra ess-dame, vant Allan kontrakten. Det ble kun én rutertaper etter at spillefører fikk kastet en rutertaper på spar. Boye og Espen hentet fem stikk mot 4 hjerter, og dermed ble det 13 IMP til Norge.

I damekampen var 4 hjerter med ei beit buttspill.

I spill 9 kom Italia i en hardmeldt 3 grand:

De meldte seg altså opp i 3 grand på tross av 4-4-tilpasning i spar mot Allan og Terje. Da kløveren satt 4-4, sparen kunne løses med én taper og begge de røde finessene gikk, var det ni stikk i 3 grand. Boye og Espen stoppet naturlig nok i 2 spar. Der ble det ni stikk, og italienerne tjente 6 IMP.

I spill 11 var Italia alene om å melde en utgang som sto på å løse de svarte fargene med kun én taper:

Dette er en såpass dårlig kontrakt at det ikke er noe å si på at ingen andre har meldt den. Men sparen 2-2 og ess-dame dobbel foran i kløver gjorde at det ble utgangssving til italienerne. Ved det andre bordet hentet Espen og Boye to beit i 4 ruter.

Etter to råtne utganger i løpet av tre spill var det kanskje ikke så rart at Rama-kommentator Barry Riegel utbrøt: "The only way the Italians can score IMP against Norway is in terrible games".

Mandag: Klart for kvartfinaler

Mandag er det klart for kvartfinaler i VM-byen Wuhan. I åpen klasse skal Norge møte Italia, mens damene skal opp mot Nederland. Kvartfinalene spilles over seks sett av 16 spill, tre mandag og tre tirsdag. Tidsskjemaet er det samme som tidligere. Det vil si at settene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid. Det blir anledning til å følge begivenhetene direkte på BBO.

Her er mandagens program for de norske lagene:

Åpen klasse, kvartfinaler:

04:00: Norge - Italia, sett 1 av 6
07:30: Norge - Italia, sett 2 av 6
10:30: Norge - Italia, sett 3 av 6

Dameklassen, kvartfinaler:

04:00: Norge - Nederland, sett 1 av 6
07:30: Norge - Nederland, sett 2 av 6
10:30: Norge - Nederland, sett 3 av 6

Veteranlaget deltar i Transnationals, som er ei åpen lagturnering. Laget heter Norway Seniors.

Resultater VM-dag 8

Etter åttende og siste dag av grunnspillet i VM kunne vi glede oss over at Norge gikk videre både i åpen klasse og dameklassen etter å ha blitt henholdsvis nummer fire og tre! Dermed er begge lagene klare for kvartfinalene som spilles mandag og tirsdag. I åpen klasse skal Norge møte Italia, mens damelaget skal opp mot Nederland.

Veteranlaget avsluttet mesterskapet med en uavgjort og ett tap. Til slutt endte de på 16.plass, og var dessverre langt unna å gå videre denne gang.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Australia 14,60 - 5,40  (IMP-score: 47 - 29)
Norge - Hong Kong 4,81 - 15,19  (IMP-score: 30 - 51)

Norge er dermed blant de åtte lagene som går videre til kvartfinale.

På kapteinsmøte i dag ble det klart at Italia blir motstander. Kvartfinalen spilles over seks sett med 16 spill i hvert sett. Det spilles tre sett mandag og tre tirsdag.

En titt på hvordan Norge endte i forhold til mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
22 Australia 9-16 11,2 14,60 +3,40
23 Hong Kong 17-24 14 4,81 -9,19

Etter dagens resultater endte Norge dermed 39,14 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill. Det er basert på at forventet snitt som måtte til for å gå videre  ville være 11,2 VP.

Det viste seg til slutt at mitt estimerte snitt for å gå videre var for lite. Til syvende og sist hadde Italia på åttendeplass 11,92 VP i snitt.

Norge endte til slutt med et snitt på 12,90 VP, og var 28,31 VP foran New Zealand på niendeplass.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Kina 8,24 - 11,76 (IMP-score: 19 - 25)
Norge - Frankrike 14,80 - 5,20  (IMP-score: 56 - 37)

Norge er dermed blant de åtte lagene som går videre til kvartfinale.

På kapteinsmøte i dag ble det klart at Nederland blir motstander. Kvartfinalen spiles over seks sett med 16 spill i hvert sett. Det spilles tre sett mandag og tre tirsdag.

En titt på hvordan Norge endte i forhold til mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
22 Kina 1-8 8,5 8,24 -0,26
23 Frankrike 1-8 8,5 14,80 +6,30


Etter dagens resultater endte Norge dermed 3,06 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill. Det er basert på at forventet snitt som måtte til for å gå videre ville være 12,5 VP.

Det viste seg til slutt at mitt estimerte snitt for å gå videre var for strengt. Til syvende og sist hadde Nederland på åttendeplass 11,98 VP i snitt.

Norge endte til slutt med et snitt på 12,63 VP, og var 32,97 VP foran Russland på niendeplass.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Indonesia 10,00 - 9,50 (IMP-score: 30 - 30)
Norge - Canada 6,72 - 13,28 (IMP-score: 22 - 34)

Det har ei stund vært klart at Norge ikke har reelle sjanser til å gå videre, men jeg tar likevel en titt på hvordan de ligger an i forhold til mitt poengbudsjett:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
22 Indonesia 9-16 13 10,00 -3,00
23 Canada 17-24 14,7 6,72 -7,98

Etter dagens resultater endte Norge dermed 69,19 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill. Det er basert på at forventet snitt som måtte til for å gå videre ville være 12,2 VP.

Det viste seg til slutt at mitt estimerte snitt for å gå videre var for strengt. Til syvende og sist hadde Taiwan på åttendeplass 11,4 VP i snitt.

Norge endte til slutt med et snitt på 9,21 VP, og var 50,3 VP bak åttendeplassen.

Vi følger runde 23 LIVE (oppdatert)

I dagens første runde ble det en komfortabel seier til Norge i åpen klasse, mens damelaget tapte knepent mot Kina. Vi kan glede oss over at begge lagene er videre til kvartfinaler! I praksis så det ut til å være klart allerede etter i går, men nå er det ingen teoretisk mulighet for at det skal gå galt. Sterke prestasjoner av de norske lagene, og ikke minst veldig gledelig!

Det de norske lagene skal spille om i siste runde er å få en så god plassering som mulig i Round Robin. Det kan nemlig gi mindre tøff motstand i kvartfinalene.

Dessverre får vi ikke se noen norske lag på BBO denne runden heller, men du kan som vanlig få opp scorekortene fra kampene med norske lag involvert og i tillegg følge med på hvordan stillinga endrer seg i de respektive klassene minutt for minutt.

Under finner du lenker til både resultatlister og scorekort i Norges kamper.

Livescore åpen klasse

Scorecard Norge - Hong Kong

 

Livescore dameklassen

Scorecard Norge - Frankrike

 

Livescore veteranklassen

Scorecard Norge - Canada

Her kommer det etter hvert noen spill fra kampen (oppdateres fortløpende):

I spill 4 gjaldt det å ha orden på motspillsavtalene:

For det norske damelaget kom Marianne Harding i 4 spar i vest. Utspillet var hjerters ess fra nord. Nå er veien til beit åpen for motspillerne om nord fortsetter med hjerter konge og hjerter til stjeling. Ruter ess må også gi stikk, og dermed blir antallet motspillsstikk fire. En annen måte å beite kontrakten på er å skifte til kløver. Da vil motspillerne få satt opp ett kløverstikk i stedet for stjelinga.

De franske damene fikk ikke med seg alle stikkene, og dermed føk kontrakten hjem. Ved det andre bordet stoppet Frankrike i 2 spar. Der ble det også ti stikk, men likevel 10 IMP til Norge.

I veteranklassen ble det 6 IMP ut for Norge da Peter Marstrander gikk beit i 4 spar, mens Canada stoppet i delkontrakt. I åpen klasse ble det 8 IMP til Norge etter at Ulf Tundal spilte 2 spar med ni stikk, mens Hong Kong gikk to beit mot Espen Lindqvist og Boye Brogeland.

I spill 6 hadde Hong Kong litt tur mot Norge i åpen klasse:

Hvilken kontrakt vil du helst være i nord-syd?

Mot Nils og Ulf meldte Hong Kong seg helt opp i 7 grand. Der må sparen løses uten taper.  Oddsen er ikke god nok til at det lønner seg i lengden å være i storeslem. Boye og Espen stoppet i 6 spar. Det var altså svært mange IMP i sving. Da sparen var fordelt 2-2 ble det 11 IMP til Hong Kong. Om det er en spartaper blir det i stedet 14 IMP til Norge.

Både i dame- og veteranklassen gikk spill 6 ut etter at det ble meldt 6 spar.

Norges lag i åpen klasse hadde altså en viss utur som fikk 11 IMP ut på spill 4. På spill 8 var det andre årsaker som gjorde at det ble en ny stor sving ut:

Her kom Norge for høyt ved begge bord. I åpent rom spilte Espen 4 spar doblet med to beit, mens Ulf ble doblet og gikk to beit i 3 grand i lukket rom. 300 ut ved begge bord utgjorde til sammen 12 IMP til Hong Kong. Sett fra utsida ser begge kontraktene unektelig litt merkelige ut, men jeg kjenner ikke til hvordan meldingene har gått. Av og til har vi som følger med og ser alle kortene uten å vite hvordan meldingsforløpet har gått, litt for lett for å bli nesevise. Det kan i mange tilfeller være ei naturlig forklaring bak et resultat som kan se både dårlig og merkelig ut fra utsida.

Jeg kan tenke meg at Ulf har åpnet med en presisjonsruter i vest. Om nord har sperremeldt i sparn blir det ikke nødvendigvis så lett for øst-vest å stoppe. Nils har et visst stikkpotensial med 6-korts kløver. Riktignok er farga dårlig, men om makker har litt tilpasning og kløveren ikke sitter for surt, kan det godt være mange stikk egen vei. Denne gang var det litt kløverstøtte, men minimum styrke hos Ulf. Det hjalp heller ikke på at kløveren satt såpass surt hos motparten.

Etter halvspilt kamp er resultatene som følger for de norske lagene:

Åpen klasse: Norge - Hong Kong 15 - 44
Dameklassen: Norge - Frankrike 25 - 12
Veteranklassen: Norge - Canada 6 - 25

Foreløpig er det kun damene som gjør jobben i siste kamp. I åpen klasse ligger vi kraftig under mot Hong Kong, og akkurat nå føles det godt at avansementet var sikret før denne kampen!

Det er jevnt om åttendeplassen i alle klassene. Drøyt halvveis inn i siste kamp ser tabellene slik ut:

Åpen klasse:

Dameklassen:

Veteranklassen:

Med noen få spill igjen var Polen forbi Norge i dameklassen, men etter noen flere IMP inn norske IMP er Norge igjen opp på andreplass. Vil de holde på denne plasseringa? Det vil være en fordel med tanke på valg av motstander i kvartfinalene.

Laget i åpen klasse ser ut til å gå på stortap, og dermed måtte ta til takke med fjerdeplassen. Det innebærer i så fall at de ikke får velge motstander, men må ta til takke med det laget som blir igjen. Ingen fordel, men samtidig har Norge vist at det kan hamle opp med hvem som helst!

Sluttresultater for de norske lagene i runde 23:

Åpen klasse: Norge - Hong Kong 4,81 - 15,19 (IMP-score: 30 - 51)
Dameklassen: Norge - Frankrike 14,80 - 5,20
(IMP-score: 56 - 37)
Veteranklassen: Norge - Canada 6,72 - 13,28
(IMP-score: 22 - 34)

Her er slutttabellene - de åtte beste i hver klasse går altså videre til kvartfinalene:

Åpen klasse:

Dameklassen:

Veteranklassen:

 

Oppdatering klokka 11:00 (norsk tid):
Det har akkurat vært kapteinsmøte med valg av kvartfinalemotstandere i Wuhan. I dameklassen var det to lag å velge mellom da det var Norges tur til å velge. Valget sto mellom Sverige og Nederland. Norge valgte Nederland. I åpen klasse ble Norge nummer fire, og fikk dermed ikke muligheten til å velge motstander. Men ved å bli nummer fire slippet man i alle fall å møte et lag som ble blant de tre beste. Det laget som ikke ble valgt av noen andre var Italia. Dermed blir det storkamp mellom Norge og Italia i kvartfinalen. Kvartfinalene spilles over seks sett med 16 spill i hvert sett mandag og tirsdag.

Vi følger runde 22 LIVE

I dagens første runde, som er den nest siste runden i kvalifiseringa, vises ingen norske lag på BBO. Likevel følger jeg med på BBO for å ha en viss oversikt over spillene i kampen. Ikke minst vil jeg følge med på hvordan det går med de norske lagene. Vi har gode forhåpninger om å få to lag videre til sluttspillet!

Selv om man aller helst vil se norske spillere i aksjon, er det sannelig ikke uinteressant å følge med på andre lag på BBO. Om man i tillegg har oppe scorecardene fra kampene med norske lag involvert, holder man seg godt oppdatert på ståa. Faktisk er det også mer interessant å følge med på nordmennenes resultater når man kjenner til kortene.

Du får opp scorekortet fra Norges kamp ved å klikke på tallet (bordnummeret) som står helt til venstre for de involverte lagene i den aktuelle kampen. Der får du oversikt over hvem som spiller, og resultatene oppdateres løpende etter hvert som resultatene blir lagt inn på Bridgematen i åpent og lukket rom.

Livescore åpen klasse

Scorecard Norge - Australia

 

Livescore dameklassen

Scorecard Norge - Kina

 

Livescore veteranklassen

Scorecard Norge - Indonesia

Her er noen av spillene fra kampen:

Hva ville du meldt med denne hånda om makker åpner med 1 grand (15-17 hp) i sonen?

Dette spillet ga sving ut for Norge både i åpen klasse og dameklassen:

I damekampen mellom Norge ble det meldt 3 grand ved begge bord. Kina fikk den hjem, mens Norge gikk beit. 12 IMP ut.

Mellom Norge og Australia i åpen klasse passet Espen ned 1 grandåpninga fra Boye, mens det ble meldt utgang ved det andre bordet.

Jeg liker Espens pass av 1 grand da jeg synes det er for hardt å invitere med det jeg vil kalle åtte sterile honnørpoeng i nord, selv om det spilles lagkamp og man er i sonen.
Uten 5-kortsfarge og mellomkort blir det som regel for hardt, tenker jeg.

Men i en enkeltsituasjon er det flere aspekter som kan spille inn for valg av melding. Kanskje vurderer man hva man tror motparten er i ved det andre bordet. Er det riktig å tenke slik, eller skal man bare stole blindt på sine egne kortvurderinger? Hva mener du?

Også Helge Mæsel på det norske veteranlaget passet 1 grand. Godt å se at det er noen som er enige i min foretrukne melding!

Dessverre ble det sving ut for veteranene etter at brødrene Stabell heller ikke fant motspillet som beitet 3 grand.

Boye fikk ni stikk i 1 grand, mens Australia vant utgangen mot Terje og Allan. 10 IMP ut for Norge.

Terje og Allan og Bodil og Liv Marit sjansen til å beite 3 grand. Det er naturlig å spille ut spar fra vest. For å få beit må motspillerne skifte fot i tide. Mer presist innebærer det at de må få hull på hjerteren.

Før spillefører har sine ni stikk kommer i praksis motspillerne inn én gang i kløver og to ganger i ruter. Det er altså to sjanser til å skifte hjerter. Den tredje gangen motspillerne kommer inn er det for seint å skifte fordi spillefører da har tre sparstikk, ett hjerterstikk, to ruterstikk og tre kløverstikk.

Spill 24 var et potensielt svingspill:

 

I utgangspunktet er det elleve stikk i spar øst-vest. Det er én taper i hjerter og én i ruter. Man får kastet en ruter i øst på det siste kløverstikket, men det er fortsatt en rutertaper man ikke blir kvitt. Imidlertid er det essensielt at motspillerne får med seg hjerterstikket for å holde nede på elleve stikk.

Bodil og Liv Marit meldte 6 spar, og fikk den hjem etter ruterutspill. Mot Marianne og Ann Karin stoppet kineserne  i 5 spar. Dermed en stor sving inn for de norske damene!

Slik så tabellen ut i åpen klasse drøyt halveis inn i kampen idet Norge ledet 25-19 over Australia etter at 10 av 16 spill var sammenlignet:

Merk at GeO Tislevolls New Zealand har jobbet seg sakte med sikkert oppover, og nå har de heng på åttendeplassen som gir avansement til sluttspillet.

Les et innlegg på GeOs blogg om siste dag av Round Robin

I dameklassen så tabellen slik ut idet Norge ledet 19-14 mot Kina etter at 11 spill var sammenlignet:

I spill 28 kom det enda et slemspill:

Den mest spennende kontrakten, om man kun ser på øst og vests kort, er 7 hjerter på 4-3-tilpasning. Den kontrakten er meget sjanserik så lenge ikke trumfen er fordelt verre enn 4-2. Ved å stjele en spar i vest før man trekker ut trumfen, er det tolv toppstikk. Det ligger muligheter for det stikk nummer 13 i begge minorfargene. Ruteren gir ekstrastikk om farga er fordelt 3-3 eller en av motstanderne har knekten dobbel. Kløveren kan også ordne seg for fire stikk, enten om den er jevnt fordelt eller om nord for eksempel har single tier eller knekt. Det er også skvismuligheter. Øst har spartrussel, men det er trusselkort i begge minorfargene i vest.

I åpen klasse ble det 10 IMP til Norge etter at Terje og Allan meldte 6 hjerter, mens Australia overraskende stoppet i 3 grand mot Espen og Boye. I dameklassen ble det buttspill etter at begge bordene var i 6 grand med 13 stikk. Også i veteranklassen ble det buttspill for Norge. Indonesia meldte 6 grand, mens brødrene Stabell var i 6 hjerter.

Med få spill igjen er GeO Tislevoll og New Zealand opp på 8.plass på bekostning av Italia og Israel:

 

Tenk om de skulle klare å komme videre etter den katastrofale starten hvor de hadde under 30 VP etter de to første dagene!

Slik endte runde 22 for de norske lagene:

Åpen klasse: Norge - Australia 14,60 - 5,40 (IMP-score: 47 - 29)
Dameklassen: Norge - Kina 8,24 - 11,76 (IMP-score: 19 - 25)
Veteranklassen: Norge - Indonesia 9,50 - 10,00 (IMP-score: 30 - 30)*

                          * Indonesia ble tildelt 0,5 VP i straff

Tabellen i de respektive klassene ser sånn ut før siste kamp:

Åpen klasse:

Dameklassen:

Veteran:

Dette betyr at Norge er videre til kvartfinale i både åpen klase og dameklassen allerede før siste runde! Gratulerer!

 

Neste kamp starter klokka 07:30 norsk tid. Ingen norske lag vises på BBO, men jeg vil rapportere fra kampen her på Mesterskapsbloggen. Følg med!

Søndag: Går Norge videre i VM?

Søndag skal det avgjøres hvilke lag som går videre til kvartfinalene i VM. Det ser svært lyst ut for Norge både i åpen klasse og dameklassen. Norge er henholdsvis nummer to og nummer fire i disse klassene.

Dagens to kamper starter henholdsvis 04:00 og 07:30 norsk tid. Ingen norske lag vises på BBO i den første kampen. BBO-oppsettet for siste runde blir ikke klart før nest siste runde er spilt og det er gjort ei vurdering av hvilke kamper som er mest interessante. Vi håper selvsagt at avansemenet er klart allerede før siste runde, men det er kanskje en viss sjanse for at vi får se Norge på BBO uansett?

Programmet for søndag ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Australia
07.30: Norge - Hong Kong

Damer: Running scores
04:00: Norge - Kina
07.30:
Norge - Frankrike 

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Indonesia
07.30: Norge - Canada

Vi krysser fingrene for at Norge får to lag videre til sluttspillet!

Resultater etter VM-dag 7

Syvende dag av VM ble svært gledelig sett med norske øyne! Både i åpen klasse og dameklassen har Norge ett bein i sluttspillet etter dagens poengsanking. I åpen klasse ble det nesten full pott. Nesten 55 VP av 60 mulige på en dag er sjelden kost. Damene fikk med seg nesten 42 VP etter et knepent tap og to storseire. Veteranene vant alle kampene i dag, og har dermed fire strake seire.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - USA 1 19,25 - 0,75  (IMP-score: 54 - 3)
Norge - India 17,45 - 2,55  (IMP-score: 45 - 10)
Norge - Singapore 17,85 - 2,15 (IMP-score: 62 - 24)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
19 USA 1 1-8 8 19,25 +11,25
20 India 9-16 11,2 17,45 +6,25
21 Singapore 17-24 14 17,85 +3,85

Med dagens resultater er Norge dermed 46 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 42,13 VP foran skjema.

Etter en god dag er Norge igjen innenfor topp 8. Per i dag kreves det et snitt på 12,07 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 13,21 VP per kamp.

Fortsatt tyder det på at mitt budsjetterte poengkrav på 11,2 VP for å være innenfor topp 8 har vært for snilt. Det viktigste er uansett at Norge ligger svært godt an til å gå videre!

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - USA 1 8,80 - 11,20  (IMP-score: 33 - 37)
Norge - Japan 16,26 - 3,74  (IMP-score: 50 - 23)
Norge - Brasil 16,58 - 3,42  (IMP-score: 48 - 19)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
19 USA 1 1-8 8,5 8,80 +0,30
20 Japan 9-16 13,5 16,26 +2,76
21 Brasil 9-16 13,5 16,58 +3,08


Etter dagens resultater er Norge dermed 3,09 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 5,02 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 12,07 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 12,74 VP per kamp.

Det ser stadig ut til at jeg har tatt for hardt i når det gjelder hvor mye som kreves for å gå videre i dameklassen. Norge har så langt et snitt som er godt innenfor det som kreves ifølge mitt estimat.  Avstanden ned til niendeplassen er i øyeblikket på nærmere 23 VP. Mye skal gå galt om ikke dette skal holde, men det gjelder å holde i kortene og gjøre jobben!

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Frankrike 12,80 - 7,20 (IMP-score: 37 - 27)
Norge - Irland 14,80 - 5,20 (IMP-score: 53 - 34)
Norge - Hong Kong 2 11,76 - 8,24  (IMP-score: 30 - 24)

Det har ei stund vært klart at Norge ikke har reelle sjanser til å gå videre, men jeg tar likevel en titt på hvordan de ligger an i forhold til mitt poengbudsjett:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
19 Frankrike 1-8 8,5 12,80 +4,30
20 Irland 1-8 8,5 14,80 +6,30
21 Hong Kong 9-16 13 11,76 -1,24

Med dagens resultater er Norge dermed 58,21 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 61,01 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,25 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 9,29 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 41,15 poeng.

På tross av at snittet som så langt kreves for å gå videre er betydelig lavere enn mitt estimat, er altså Norge dessverre ikke i nærheten av topp 8. I sluttfasen spiller de for å vinne enkeltkamper og har mål om å avansere til 14.plass.

Vi følger runde 21 LIVE

I dagens siste runde vises ingen norske lag på BBO. Jeg følger likevel med på BBO for å ha en viss oversikt over interessante spill som dukker opp, og kommer selvsagt til å holde øye med resultatoppdateringa i kampene med norske lag involvert.

Selv om man aller helst vil se norske spillere i aksjon, er det sannelig ikke uinteressant å følge med på andre lag på BBO. Om man i tillegg har oppe scorecardene fra kampene med norske lag involvert, holder man seg godt oppdatert på ståa. Faktisk er det også mer interessant å følge med på nordmennenes resultater når man kjenner til kortene.

Du får opp scorekortet fra Norges kamp ved å klikke på tallet (bordnummeret) som står helt til venstre for de involverte lagene i den aktuelle kampen. Der får du oversikt over både hvem som spiller og resultatene oppdateres løpende etter hvert som resultatene blir lagt inn på Bridgematen i åpent og lukket rom.

Livescore åpen klasse

Scorecard Norge - Singapore

 

Livescore dameklassen

Scorecard Norge - Brasil

 

Livescore veteranklassen

Scorecard Norge - Hong Kong

Her er noen av spillene fra kampen:

I første spill fikk Norges lag i åpen klasse et stort tapsspill etter at Espen gikk ei beit i 3 ruter, mens Indonesia fikk hjem 3 grand ved det andre bordet etter at Terje og Allan ikke fant motspillet ved det andre bordet.

Men revansjen skulle komme allerede i neste spill:

Indoneserne ble straffet hardt for å melde seg på i meldingsforløpet mot Allan (nord) og Terje. Vest ble spillende 2 hjerter med to stikk! Det kostet 1400. Ved det andre bordet satt Boye og Espen imot 3 grand med ti stikk. Dermed 13 IMP tilbake til Norge.

Tvillingene Ola (nord) og Mikael Rimstedt sørget for slemsving inn for svenskene i kampen mot England på følgende vis:

Kontrakten er svært sjanserik. Så lenge sparen ikke sitter 4-0 er trumfen uten taper. Man kan spille på dobbeltfinessen i ruter om man ikke har andre indikasjoner.

Norge fikk slemsving inn i åpen klasse da Allan og Terje meldte slemmen, mens Indonesia stoppet i utgang. Også i dameklassen fikk Norge slemsving inn i kampen mot Brasil. Bodil og Liv Marit meldte 6 spar, mens motstanderne stoppet i utgang ved det andre bordet. Veteranene fikk slemsving ut i sin kamp da det kun var motstanderne fra Hong Kong som klarte å melde 6 spar.

Allerede i neste spill kom det en ny slemmulighet:

Johan Upmark (øst) og Fredrik Nystrøm sørget for nok en slemsving til svenskene da de kom i den noe hardmeldte lilleslemmen i ruter. Trumfen må løses med en taper, og man er i tillegg avhengig av å bli kvitt kløver- og spartapere på vests hånd. Hjerteren kan trumfes god, men om den sitter 4-2 er man avhengig av å trumfe to spar i øst.

Peter Marstrander og Tor Bakke meldte slemmen for det norske veteranlaget, og sørget med det for slemsving inn.

Norge meldte ikke slemmen hverken i åpen klasse eller dameklassen, men begge lagene vant likevel 8 IMP for å spille 5 ruter da det ble spilt 3 spar udoblet med tre sonebeit nord-syd.

Etter halvspilt kamp er alle de norske lagene i ledelsen:

Åpen klasse: Norge - Singapore 27 - 10
Dameklassen: Norge - Brasil 22 - 5
Veteranklassen: Norge - Hong Kong 22 -12

I spill 11 kom enda et slemspill (jeg må innrømme at jeg har følelsen av at de kommer hyppigere enn vanlig i dette mesterskapet). Engelskmennene Jagger (øst) og Allerton meldte seg opp i 6 ruter på denne måten:

Merk at det er essensielt å ha kontrakten på østs hånd for å beskytte hjerter konge, men om man først kommer i ruterkontrakt er det vel grunn til å tro at øst blir spillefører.

Tor Bakke og Peter Marstrander meldte denne lilleslemmen for de norske veteranene. Det var buttspill i kampen mot Hong Kong.

I åpen klasse ble ikke slemmen meldt ved noen av bordene. Det ble 2 IMP til Singapore etter at de meldte 3 grand med 13 stikk, mens Espen og Boye var i 5 ruter med 13 stikk.

I dameklassen ble det slemsving ut etter at Marianne og Ann Karin stoppet i 5 ruter, mens brasilianerne meldte lilleslemmen i minor.Men damene ser ut til å gå mot storseier likevel!

Det samme gjør laget i åpen klasse, mens veteranlaget ligger an til en knepen seier.

I rundens nest siste spill ble det sving i flere av kampene:

Den vanligste kontrakten var 4 spar spilt av vest. La oss si du får hjerter ut fra nord til esset på hånda. Det er naturlig å fortsette med en spar til knekten. Om syd lasjerer denne, kan det være at han greier å skape enn illusjon som får deg til å ville gardere deg mot at nord har 4-korts spar. Om du samtidig er redd for å pådra deg ei trumføyning imot, kan det tenkes at du ender opp med en rutertaper, en kløvertaper og to trumftapere.

Norge hadde utgangssving inn både i åpen klasse og dameklassen, mens veteranene hadde utgangssving ut.

Sluttresultatene for de norske lagene ble som følger i runde 21:

Åpen klasse: Norge - Singapore 17,85 - 2,15 (IMP-score: 62 - 24)
Dameklassen: Norge - Brasil 16,58 - 3,42 (IMP-score: 48 - 19)
Veteranklassen: Norge - Hong Kong 11,76 - 8,24 (IMP-score: 30 - 24)

I morgen avsluttes Round Robin med de to siste rundene. Like før klokka 10 i morgen formiddag vet vi med sikkerhet hvike lag som går videre til sluttspill. Det ser unektelig bra ut for Norge både i åpen klasse og dameklassen. Men jobben må fullføres i morgen for å sikre plass i kvartfinalene. Det kan også være et poeng å komme så høyt som mulig for å unngå den verste motstanden i kvartfinalene. Systemet er nemlig slik at nummer 1 får velge blant lagene på plassene 5-8, deretter får nummer 2 velge blant lagene fra 5-8 som gjenstår og så videre.

I praksis innebærer dette for eksempel at Norge er sikret å unngå motstandere fra plassene 1-4 om de selv er på 4.plass eller høyere. Samtidig er det ikke nødvendigvis det beste å ende på 4.plass fordi man da må ta til takke med det laget som ikke har blitt valgt av noen andre. Hovedsaken er uansett å avansere, og spillerne må ha fullt fokus på sine arbeidsoppgaver mens de sitter ved bordet i morgen. Her gjelder det å ta ett spill av gangen!

Det er foreløpig klart at ingen norske lag vises på BBO i den første kampen, som starter klokka 04:00 norsk tid. Hvilke lag som vises i den siste og avgjørende runden, som starter klokka 07:30, blir ikke avgjort før resultatene fra nest siste kamp er klare. Da vil det bli gjort ei vurdering av hvilke oppgjør som er mest interessante med tanke på å gå videre.

Uansett kommer jeg til å ha ei live-oppdatering fra morgenkampen hvor jeg tar med noen interessante spill og følger Norges kamper spesielt tett. Følg med!

PS! Jeg kommer tilbake med en resultatrapport fra dagen, samt status for de norske lagene litt senere i ettermiddag.

Tre norske seire i midtkampen

Etter dagens andre kamp kan vi glede oss over tre norske storseire! I både åpen klasse og dameklassen er Norge godt innenfor topp 8 med tre gjenstående kamper. Men det gjelder å holde oppe dampen helt inn! Det skader heller ikke å ha litt å gå på før morgendagen. Damene skal møte lederlaget Kina og Frankrike, som ligger på 12.plass, mens laget i åpen klasse også har lag på øvre halvdel igjen i morgen. Da skal de opp mot Australia (11.plass) og Hong Kong (12.plass).

Selv om veteranene bare har æren igjen å spille for, var det fint å ta med seg en seier mot Irland.

Åpen klasse, etter 20 av 23 runder:

Norge - India 17,45 - 2,55 (IMP-score: 45 - 10)

 

Dameklassen, etter 20 av 23 runder:

Norge - Japan 16,26 - 3,74 (IMP-score: 50 - 23)

 

Veteranklassen, etter 20 av 23 runder:

Norge - Irland 14,80 - 5,20 (IMP-score: 53 - 34)

 

Det spillet vi skal ta med fra denne kampen er et eksempel på at det ikke alltid lønner seg å prøve å være lur:

Japanerne havnet altså av alle ting i 3 grand etter at nord først meldte 1 grand uten å ha ruterhold, og syd så bestemte at grand var tingen med 7-4-fordeling!

Torild og Gunn Tove hadde stoppet allerede i 3 spar ved det andre bordet, og fryktet nok et tapsspill. Utgang i spar er den mest naturlige kontrakten, og denne gang står det til og med slem siden kløverfinessen går.

Mot 3 grand spilte Ann Karin ut ruter 6 (norsk fordeling). Marianne vant med dama,og fortsatte med ruter som gikk til Ann Karins tier. Jeg kan tenke meg til at Marianne ble overraska da hun så makker legge ned ruter ess i stikk tre. Hadde spillefører virkelig så dårlig ruter?

Etter å ha innkassert seks ruterstikk og hjerteress kunne de norske damene notere tre beit og 300 inn.

Jeg kan rapportere om at vi ved "det norske bord" på presserommet i Wuhan fryktet et tapsspill da resultatet 230 (3 spar med 12 stikk) tikket inn fra åpent rom. Men sannelig ble det 11 IMP til Norge i stedet!

1 ruter fra Marianne lover normalt ei ubalansert hånd. I praksis innebærer det at hun har minst 5-korts med mindre hun har fordelinga 4-4-4-1. Den fordelinga er utelukket etter at hun støttedobler for å vise 3-korts hjerter til makker. Dermed må hun i praksis ha minst 5-korts ruter. Disse betraktningene understreker at nords 1 grand neppe får veldig mange poeng i Ekspertklubbenn (selv om hun riktignok har knekten tredje, som kan vøre stopper om makker har litt å hjelpe med i farga).

Jeg har forståelse for at nord vil være med og ikke har noen opplagt melding, men jeg har uansett ikke sansen for 1 grand. Kanskje er det et alternativ å redoble eller i verste fall støtte sparen på dobbelton? Riktignok er det ugunstig sone, men det har vel makker også tatt i betraktning. 1 spar bør ikke være noen tullemelding i disse soneforholdene. Dermed vil jeg hevde at det meste tyder på at nord-syd har minst like mange poeng som øst-vest, og å så fall er det trolig at det er de som har høyeste kontrakt.

Det tradisjonelle er å spille redobling i den aktuelle posisjonen som topphonnør dobbel i makkers farge. Men dette spillet er et eksempel på at man kan ha behov for nettopp den meldinga til noe annet. Enkelte bruker redobling bare for å vise en del kort med semitilpasning i spar, for eksempel minst 8 honnørpoeng og dobbelton spar.

3 grandmeldinga fra syd får neppe så mange poeng fra ekspertene den heller. Selv om makker skulle ha alle poengene sine i rødfargene er det ikke gitt at det er riktig å havne i grandkontrakt. 

Resultater fra morgenkampen

I dagens første kamp fortsatte Norges lag i åpen klasse poengsankinga med storseier mot lederlaget USA. Alle som var tidlig oppe kunne følge veien mot 19,25 VP direkte på BBO. Også damelaget møtte USA 1 til BBO-overført oppgjør. Etter å ha tatt ledelsen tidlig, havnet de etter hvert kraftig bakpå, men heldigvis kom de til hektene igjen og fikk nesten buttet kampen. Etter å ha tapt med 4 IMP får de med seg knapt 9 VP fra kampen. Det kan vise seg å bli viktig når vi skal summere opp til slutt. I neste runde, som starter 07:30 norsk tid, kan du følge damenes kamp mot Japan. Veteranene tok en grei seier mot godt plasserte Frankrike i dagens første kamp. Håpet om avansement er ute, men de ønsker helt sikkert å gjøre det så skarpt som mulig i innspurten.

Under resultatrapporten kan du lese om spill fra kampen.

Åpen klasse, etter 19 av 23 runder:

Norge - USA 1 19,25 - 0,75 (IMP-score: 54- 3)

 

Dameklassen, etter 19 av 23 runder:

Norge - USA 1 8,80 - 11,20 (IMP-score: 33 - 37)

 

Veteranklassen, etter 19 av 23 runder:

Norge - Frankrike 12,80 - 7,20 (IMP-score: 37 - 27)

Her er spillet som sørget for at Norge fikk en flying start både i dameklassen og åpen klasse:

Dette er en sjanserik 6 ruter. I praksis står kontrakten om enten trumfen kan løses uten taper eller kløverfinessen går. Hvis det er en trumftaper er det behov for å bli kvitt håndas spartaper. Kløveren er den eneste farga som kan gi avkast, og i praksis spiller man på finessen om man må. Spillefører kan trumfe sin hjertertaper i bordet.

Amerikanerne stoppet i 3 grand, og dermed ble det 12 IMP til de norske damene.

Også i åpen klasse ble det slemsving til Norge da Boye og Espen meldte 6 ruter på følgende vis, mens USA stoppet i 3 grand ved det andre bordet:

Lørdag: Norge tre ganger på BBO

Lørdag er det klart for nest siste dag av grunnspillet i VM. Norge ligger innenfor topp 8 i både åpen klasse og dameklassen. Avstanden ned til niendeplassen er imidlertid ikke mer betryggende enn at begge lagene trenger ei anstendig avslutning på Round Robin, som grunnspillet gjerne kalles.

Veteranlaget har dessverre hatt ei tung turnering, og ligger som nummer 20 av de 24 lagene før de fem siste kampene.

I dagens første kamp, som starter klokka 04:00, vises de norske lagene både i åpen klasse og dameklassen direkte på BBO. Fra klokka 07:30 kan du følge damenes kamp mot Japan.

Programmet for fredag ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - USA 1   BBO
07.30: Norge - India 
10.30: Norge - Singapore

Damer: Running scores
04:00: Norge - USA 1   BBO
07.30:
Norge - Japan   BBO
10.30: Norge - Brasil

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Frankrike
07.30: Norge - Irland
10.30: Norge - Hong Kong

Vi krysser fingrene for en god norsk dag i Kina!

Kamprapport: Norge - Nederland (Å)

Det norske laget avsluttet fredagen strålende ved å knuse Nederland i det BBO-overførte oppgjøret. Kampen var lenge jevn, og Nederland var sågar i føringa med 27-13 før de seks siste spillene. Resten av kampen var det spill mot ett mål, og da røyken hadde lagt seg viste resultattavla at Norge hadde vunnet 63-27! Dermed fikk Norge med seg 17,59 VP fra bataljen mot et av de sterkeste lagene i feltet. Det kommer godt med!

I spill 20 fikk Norge 10 IMP inn:

Terje kom i 5 spar etter at Allan hadde meldt 3 kløver, minisplinter (singleton kløver og 4-korts sparstøtte), og syd hadde hoppet inn med 5 ruter. Sett fra Terjes ståsted var det kort vei til slem. Han har de tre høyeste trumfene og vet at det er inmen tapere i minor. Så er spørsmålet om makker har hjelp i hjerter og om det er stikk nok.

Denne gang hadde Allan minimum for 3 ruter og 4-0-sits i trumf gjorde også at nord hadde ett sikkert trumfstikk. Dermed var 5 spar mer enn høyt nok.

Terje fikk ruter ut til esset. I et spill som dette er det viktig å ikke røre trumfen før man har fått tak i nok stikk. Her er det behov for å stjele kløvertaperne i bordet!

Spillefører kastet en hjerter på ruter ess, og fortsatte med kløver til esset og kløver til stjeling. Nå var det tid for hjerter mot hånda. Syd stakk, og spilte en høy ruter. Terje stjal med sekseren og fortsatte med trumfesset. Kløver til stjeling i bordet ble fulgt av hjerter til kongen og ny kløverstjeling. Nå trumfet Terje en hjerter. Han åtte også få for kongen og dama i trumf føf nord fikk det siste stikket på trumfknekten. Elleve stikk og 650 til Norge.

Ved det andre bordet spilte nederlenderne med sterk kløver. Etter innledninga 1 kløver - 1 ruter gikk Boye inn med 4 ruter i syd:

Det er ei god vurdering å melde 4 ruter i stedet for 5 ruter etter denne inneldninga. I og med at hverken øst eller vest har fått vist noen farger som helst, er det faktisk heller vanskelig å kommme i 4 spar.

Øst kunne få et par kløverstjelinger i tillegg til at forsvaret måtte få for minoressene, men så lenge spillefører ikke tar finessen idet øst spiller hjerter mens han ennå har trumf igjen, blir det ikke mer enn ei beit. 200 ut var billig moro i forhold til 650 ved det andre bordet. 10 IMP til Norge.

Spill 29 var et av spillene som bidro til den norske snuoperasjonen da Allan Livgård fikk hjem 3 grand, mens nederlenderen ved det andre bordet gikk beit:

Etter nords kløveråpning spilte syd ut kløver 8 (svensk fordeling), som gikk via kongen i nord til spilleførers ess. Fortsettelsen var en hjerter til dama og kongen. Nord fortsatte med kløver 10, og syd avblokkerte knekten under esset. Allan tok for ruter ess før hjerter ess og hjerter til tieren fulgte.

På hjerter knekt saket syd spar 2 og nord spar 5. Allan måtte nå velge om han skulle spille på ruterfinessen, som jo er teoretisk beste fargebehandling om man ser på ruteren isolert sett, eller om han skulle prøve å toppe ut ruter dame i nord. Nords åpning og spillets gang så langt kunne tyde på at ruterdama var i nord.

Etter å ha tenkt seg nøye om stakk Allan ruter knekt med kongen, og dama kom deisende på fra nord. Dermed ble det hele elleve stikk og vunnet utgang. Ved det andre bordet tok nederlenderen finessen etter samme innledning på spillet, og dermed ble det beit. 11 IMP til Norge.

I nest siste spill åpnet Bob Drijver med 2 kløver i nord mot Allan og Terje. Åpninga var tvetydig, og viste enten svake 2 i ruter eller sterke kort. Allan doblet, og da Terje frivillig meldte hjerter, hoppet Allan til utgang. Det satt nokså gunstig, og dermed var det ikke no problem å få hjem utgangen.

Det satt nokså gunstig, og dermed var det ikke noe problem å få hjem utgangen. Etter kløverutspill fikk Terje sågar elleve stikk. Han stakk og trakk ut trumfen i to runder. Så fulgte to høye kløver med ruteravkast fulgt av kløver til stjeling.

Med den siste kløveren godspilt kunne bordet spilles inn i trumf, og nok en ruter kunne sakes på det siste kløverstikket. Etter å ha fått spilt spar til kongen var det bare å gi bort ett sparstikk før hpndas siste spar kunne trumfes i bordet.

Ved det andre bordet fikk øst-vest det vanskelig etter at Boye åpnet med 2 ruter i syd:

Det er en multivariant som kan inneholde 5-kortsfarge i major utenfor sonen. Den normale styrken er 0-7 honnørpoeng, men denne gang hadde Boye valgt å åpne med 8 honnørpoeng. Det var ikke direkte urimelig å melde inn 3 kløver i øst over 2 hjerter (pass/korriger) fra nord, men litt skummelt med den gode hjerterfarga på si. At vest passet 3 kløver etter denne innledninga var det ikke noe å si på.

3 kløver gikk hjem, men Norge vant 8 IMP etter denne utgangssvingen.

Å hente så mange vinnerpoeng mot Nederland er sterkt av det norske laget, og ikke minst er det gull verdt i jakten på sluttspillsplass. Vi får håpe den gode trenden fortsetter. I første kamp i morgen er lederlaget USA 1 motstander, og du kan følge kampen direkte på BBO.

Mer VM-stoff

Jeg håper du har glede av å følge VM for nasjonslag her på Norsk Bridgeforbunds Mesterskapsblogg. Takket være at det overføres hele tolv kamper fra hver runde direkte på BBO har vi fått sjansen til å følge norske lag i de aller fleste rundene.

For de som ønsker mer VM-stoff skal jeg her komme med noen tips.

 • GeOs blogg
  GeO Tislevoll spiller Bermuda Bowl for New Zealand. Laget fikk en tung start på årets VM-turnering, men har spilt seg helt opp til tiendeplass. Med full klaff i avslutninga kan avansement være mulig. GeO kommer med oppdateringer på sin blogg hos Norsk Bridgeforbund.
 • Nils Kvangravens blogg
  Vår egen Nils Kvangraven, som spiller på Norges lag i åpen klasse, kommer også med oppdateringer på sin blogg innimellom spillinga i Wuhan.
 • Mesterskapsside hos Bridge i Norge med daglig VM-spalte
  Erlend Skjetne og undertegnede samarbeider om å publisere ei daglig oppdatering med spill fra VM på nettsidene til Bridge i Norge. Du finner lenke til dagens spalte under resultatene for den aktuelle dagen.
 • Bulletiner fra World Bridge Federation
  Hver dag gis det ut en fyldig bulletin i VM-byen med resultatoppdateringer, kampreferater og interessante spill. Bulletinen for neste dag publiseres rundt klokka 15.
  Bulletin 7 (lørdag 21.september)

Forhåpentligvis finner du noe av interesse. God fornøyelse!

 

Resultater etter VM-dag 6

Den sjette dagen av VM ble temmelig god sett med norske øyne. Laget i åpen klasse er tilbake innenfor topp 8 etter to storseire og et knepent tap mot Italia. Damene startet dagen med stortap mot Russland, men reiste seg og kom tilbake med to storseire mot Danmark og Trinidad og Tobago. Veteranlaget tapte to kamper og vant en.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Marokko 19,52 - 0,48  (IMP-score: 76 - 22)
Norge - Italia 8,52 - 11,48  (IMP-score: 18 - 23)
Norge - Nederland 17,59 - 2,41 (IMP-score: 63 - 27)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
16 Russland 9-16 13,5 3,74 -9,76
17 Danmark 9-16 13,5 16,42 +2,92
18 Trinidad og Tobago 17-24 15 17,31 +2,31

Med dagens resultater er Norge dermed 24,65 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 21,18 VP foran skjema.

Etter en god dag er Norge igjen innenfor topp 8. Per i dag kreves det et snitt på 12,08 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 12,38 VP per kamp.

Foreløpig tyder det på at mitt budsjetterte poengkrav på 11,2 VP for å være innenfor topp 8 har vært for snilt. Hva vil kreves for å gå videre til slutt? Det viktigste er uansett at Norge går videre! Avstanden ned til niendeplassen er i øyeblikket på drøyt 8 VP.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Russland 3,74 - 16,26  (IMP-score: 11- 38)
Norge - Danmark 16,42 - 3,58  (IMP-score: 46 - 18)
Norge - Trinidad og Tobago 17,31 - 2,69  (IMP-score: 58 - 24)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
16 Marokko 17-24 14 19,52 +5,52
17 Italia 1-8 8 8,52 +0,52
18 Nederland 1-8 8 17,59 +9,59


Etter dagens resultater er Norge dermed 9,23 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 0,88 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,98 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 12,55 VP per kamp.

Det ser stadig ut til at jeg har tatt for hardt i når det gjelder hvor mye som kreves for å gå videre i dameklassen. Norge har så langt et snitt som er innenfor det som kreves ifølge mitt estimat. Om de opprettholder snittet vil det garantert holde til sluttspill. Avstanden ned til niendeplassen er i øyeblikket på nærmere 14 VP.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - India 7,97 - 12,03 (IMP-score: 15 - 38)
Norge - Australia 5,82 - 14,18 (IMP-score: 20 - 36)
Norge - USA 2 12,80 - 7,20  (IMP-score: 25 - 15)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
16 India 9-16 13 7,97 -5,03
17 Australia 1-8 8,5 5,82 -2,68
18 USA 2 1-8 8,5 12,80 +4,30

Med dagens resultater er Norge dermed 67,57 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 63,77 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,13 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 8,66 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 44,35 poeng. Etter gårdagen var dette tallet 39,7.

Om snittet for åttendeplassen holder seg på samme nivå som i dag, vil kravet for å kvaifisere seg for sluttspill være 255,99 VP. Skulle Norge hente 20 VP i alle de fem kampene som gjenstår, vil laget ende på 255,83 VP. Det er selvsagt høyst usannsynlig at det skal bli avansement, men den aller mest optimistiske kan jo i sin dypeste søvn drømme om at det skal skje.

På tross av at snittet som så langt kreves for å gå videre er betydelig lavere enn mitt estimat, er altså Norge dessverre ikke i nærheten av topp 8.

Resultater fra kveldskampen

I dagens siste runde vant alle de tre norske lagene sine kamper! Spesielt gledelig var storseieren i det BBO-overførte oppgjøret mot Nederland i åpen klasse.

Her er resultatene for de norske lagene i siste runde:

I åpen klasse vant Norge 17,59 - 2,41 mot Nederland (IMP-score: 63 - 27).

Norge ligger på 6.plass med drøyt 8 VP ned til niendeplassen.

I dameklassen vant Norge 17,31 - 2,69 mot Trinidad og Tobago (IMP-score: 58 - 24).

Norge ligger på fjerdeplass med nesten 13 VP ned til niendeplassen.

I veteranklassen vant Norge 12,80 - 7,20 mot USA 2 (IMP-score: 25 - 15)

Jeg kommer tilbake med en fyldigere resultatrapport og noen flere spill utover ettermiddagen.

PS! I morgen blir det norske lag å se på BBO de to første rundene, henholdsvis klokka 04:00 og 07:30. Damelaget vises begge rundene, mens vårt lag i åpen klasse vises den første runden.

Resultater fra runde 17

Det norske damelaget slo kraftig tilbake med storseier mot Danmark i midtkampen. Vårt lag i åpen klasse tapte med 5 IMP mot Italia, men fikk med seg anstendige 8,52 VP fra det oppgjøret. Veteranene gikk dessverre på et nytt tap, denne gang mot Australia.

Åpen klasse:

Norge - Italia 8,52 - 11,48 (IMP-score: 18 - 23)

 

Dameklassen:

Norge - Danmark 16,42 - 3,58 (IMP-score: 46 - 18)

 

Veteranklassen:

Norge - Australia 5,82 - 14,18 (IMP-score: 20 - 36)

*Norge er nummer 20 med 143,03 VP

De norske damene fikk en strålende start på kampen og ledet hele 25-0 allerede etter tre spill. Her er det tredje av disse:

Liv Marit Grude valgte å doble opplysende i øst etter to passer og 3 kløver fra nord. Etter min smak er det altfor hardt å gå inn med denne hånda i den aktuelle posisjonen. Makker bør kunne forvente mer enn dette når man går inn direkte i blodsonen på 3-trinnet over motpartens sperremelding. Kongen single i motpartens farge er heller ikke gull verdt.

Noe av problemet er at det er såpass trangt i meldingsforløpet at makker ikke har invittmeldinger tilgjengelig. I praksis betyr det at hun må melde utgang med mange hender der hun gjerne ville invitert om det hadde vært plass til det. Sett deg i østs stol og prøv å konstruere hender hos makker som gir godt spill for utgang. Det er ikke så lett. Du har rett og slett for mange tapere til at det kan være særlig godt håp om at det skal stå utgang.

Som jeg skrev om i et av innleggene i går synes jeg det må være ei oppside om man skal melde hardt, og den oppsida skal være at det er et visst realistisk håp om at det skal stå utgang egen vei.

Men også danskenes Christina Lund Madsen, som satt i samme posisjon ved det andre bordet, fant det for godt å melde seg på, riktgnok på en annen måte:

Tilsynelatende er det dødt i begge kontraktene. Nord-syd kan vinne ett sparstikk, to hjerterstikk og to kløverstikk i grandkontrakt. I sparkontrakt har forsvaret to svarte ess, to hjerterstikk og ei hjerterstjeling. 4 spar gikk da også to beit mot Torild Heskje og Gunn Tove Vist.

Men Bodil Nyheim Øigarden kom etter hvert ovenpå i 3 grand etter å ha fått ei hjelpende hånd fra dansken i nord. Liten kløver ut gikk til kongen i bordet. Bodil hadde ikke annet å gjøre enn å gå på sparen. Bjørg Houmøller lasjerte første gang, men stakk den andre sparen. Dermed var det ikke forbindelse i den farga. Inne på spar ess hadde hun kontraktens skjebne i sine hender. Aktuelt fortsatt hun i ruter, og da kunne hun aldri få for sine to stående kløver! Hun tenkte nok at hun ikke ville sette opp tieren for spillefører, men det var nok ikke veldig godt gjennomtenkt. Tenk så mange stikk makker må ha i de røde fargene for at det skal bli beit uten noen kløverstikk!

Ruterreturen gikk via nieren til spilleførers konge. Nå må syd hjelpe henne til å få tak i ni stikk på den ene eller andre måten. Hun blir rett og slett innspilt. Aktuelt fortsatte Bodil med hjerter knekt, som gikk til dama. Syd fortsatte med ruter knekt. Den ble vunnet av esset på hånda. Nå kunne Bodil innkassere ruter dame, og spille syd inn på den siste ruteren. Hun måtte gi bordet for hjerter konge, og den var samtidig inntak til sparstikkene. Bodil fikk dermed fire sparstikk, ett hjerterstikk, tre ruterstikk og ett kløverstikk. Dermed ni stikk totalt, vunnet utgang og 13 IMP til Norge!

Så et eksempel på noe jeg liker dårlig, nemlig delkontrakter som dobles hjem i lagkamp:

Denne gang gikk det i Norges favør, og jeg er selvfølgelig glad for IMP til Norge. Men jeg må si at en del av disse doblingene jeg har sett i dag ikke er etter min smak.

2 kløver viste begge major, mens doblinga viste ei positiv hånd. Pass fra Bodil indikerte interesse for å spille 2 kløver, men Liv Marit valgte å melde av 5-kortsfarga si. Bodil hadde hjerter på lur, og tok ut 2 spar i 3 hjerter. Etter at syd la på en rødlapp ble 3 hjerter doblet sluttkontrakten. Kontrakten kan beites med de fleste utspill, men hjerter konge, som aktuelt ble valgt, gjorde at spillefører kom ovenpå.

Utspillet ble stukket med esset i bordet før kløver ess fulgte. Spillefører må rett og slett i gang med å godspille kløverfarga mens hun ennå har nok trumf igjen på hånda. Syd stjal, og fortsatte med trumf. Dermed var motpartens trumf trukket ut.

Inne på hånda kunne Bodil spille kløver dame, som nord dekket med kongen. Etter å ha stjålet kløveren i bordet, spilte Bodil spar ess og spar til stjeling. Hun tok så for kløver knekt før hun spilte kløver 9. Nord kunne gjøre hva hun ville, enten dekke nå eller neste gang. Uansett ble kløveren trumfet god mens Bodil hadde én trumf igjen å komme inn på hånda på. Dermed ble det hele elleve stikk. Alt motparten fikk var ett stjelestikk og ett ruterstikk. 730 til Norge etter to overstikk i doblet delkontrakt!

Ved det andre bordet fikk Torild og Gunn Tove 100 inn i 3 kløver doblet etter at vest åpnet med 3 kløver og Torild gjenåpnet med ei doblin i sistehånd etter å ha passet først. Det var helt naturlig for Gunn Tove å passe ut, men det var ikke mer enn ei beit. 13 nye IMP til Norge.

Rapport fra dagens første runde (oppdatert)

I dagens første kamp gjorde Norge jobben i åpen klasse og hentet praktisk talt alle poengene mot tabelljumbo Marokko. Denne seieren gjorde godt, og Norge er nå inne i topp 8 igjen. Det blir viktig å ta med seg godfølelsen videre i dag. Nå venter tøffere motstand. I de neste kampene i dag venter Italia (9.plass) og Nederland (2.plass). Begge disse kampene kan følges på BBO, henholdsvis 07:30 og 10:30.

Damelaget tapte klart mot Russland. Dermed er avstanden ned til niendeplassen nede i drøyt 7 VP. Men Norge er heldigvis på rett side av streken! Nå venter en ny viktig kamp mot Danmark. Kampen kan følges direkte på BBO fra klokka 10:30.

Veteranene hang godt med mot lederlaget India, men tapte til slutt etter utgangssving ut i siste spill.

Åpen klasse, etter 16 av 23 runder:

Norge - Marokko 19,52 - 0,48 (IMP-score: 76- 22)

 

Dameklassen, etter 16 av 23 runder:

Norge - Russland 3,74 - 16,26 (IMP-score: 11 - 38)

 

Veteranklassen, etter 16 av 23 runder:

Norge - India 12,03 - 7,97 (IMP-score: 31 - 38)

Her er noen av spillene som dukket opp i morgenkampen:

I kampens andre spill handlet det om å stoppe i tide:

3 spar fra Ann Karin var splinter, kortfarge i spar med kløverstøtte til makker. Selv om meldinga ikke nødvendigvis lover tillegg, er det litt for hardt etter min smak. Det er begrenset stikkpotensial i fordelinga 1-4-4-4. Om man for eksempel hadde hatt en lengre (og gjerne litt bedre) ruter, hadde jeg vært mer enig i 3 spar. Med den aktuelle hånda i øst foretrekker jeg 3 kløver.

Selv om Marianne i vest mangler alle fire essene, ser hun at veien er kort til lilleslem i kløver. Om makker har tre ess, står det lilleslem. Hvis ikke er det kanskje håp om å kunne stoppe på 5-trinnet?

De fikk stoppet på 5-trinnet, men da det manglet hele tre ess, var det i praksis ikke mulig å unngå beit. For å berge utgangsbonus må man, på tross av den særdeles gode kløvertilpasninga, klare å stoppe i 3 grand. Er det mulig å få til?

Ifølge brødrene Stabell på det norske veteranlaget er det høyst mulig:

Merk at Leif-Erik i øst støttet stille og rolig til 3 kløver. Over 3 spar fra Tolle, som var holdvisende, var det naturlig å melde 3 grand på Leif-Eriks hånd. Han har dobbel stopper i hjerter, og dessuten kan spar dame bidra som en mulig ekstra stopper i spar, særlig når man får kontrakten på si hånd. I 3 grand ble det ti stikk. Det var verdt 13 IMP da India gikk beit ved det andre bordet.

I spill 25 dukket det opp et litt instruktivt poeng:

Om man kun ser på øst og vests hender vil man tro at det er minst ti stikk i spar, til og med elleve om sparen kan løses uten taper. Denne gang satt det imidlertid surt, og dermed kunne det være fare på ferde om man spilte uforsiktig.

La oss si at nord starter med to runder hjerter til stjeling. Spillefører legger så ned spar ess, og trumfsitsen kommer for en dag. Selv om syd nå etter alt å dømme må få ett trumfstikk for dama, er det grunn til å spille blindemann inn for å ta trumffinessen. Om du i stedet tar for kongen for så å spille spar knekt, kan det oppstå en farefor at syd får forsvarets fjerde stikk i form av ei stjeling.

Se hvilken posisjon som oppstår:

Syd er inne på spar dame, og kan skifte ruter. Spillefører kommer ikke inn i tide til å få trukket ut syds siste trumf før syd kan få ei stjeling.

Det som i praksis skjer er at nord kommer inn og kan gi makker ei ruterstjeling. Om spillefører spiller kløver ess og ny kløver, kan syd kaste sin siste ruter. Nord kommer inn i kløver og kan gi makker stjelinga som sikrer beit.

Det skulle ikke være noen grunn til å la være å spille ruter til bordet for å ta sparfinessen etter å ha lagt ned en stor spar fra hånda. Da må spillefører få minst ti stikk (6+0+3+1).

I kampens siste spill var det i praksis valget av utspill som avgjorde om majorutgangen gikk hjem eller ikke:

2 kløver fra Liv Marit var såkalt Drury (noen kaller det Toronto). Meldinga viser 3-korts sparstøtte og omtrent 9-11 hp. I teorien er det kun hjerter ut mot 4 spar som beiter. Da kan øst stikke så billig som mulig for så å spille kløver gjennom spilleførers ess. Denne innledninga på motspillet gjør at forsvaret får tak i fire stikk.

Merk at øst ikke må innkassere begge hjerterstikkene med en gang fordi hjerter konge da settes opp som et avkast til kløvertaperen.

Dessverre for Norge fant Khonicheva utspillet. Ved det andre bordet ble det spilt ut ruter, og dermed 10 IMP til Russland.

Før det siste spillet ledet Russland 28 - 11 (stillinga som vises under spillet er feil), og med 10 IMP inn på det siste ble seiersmarginen på hele 27 IMP. Dermed fikk ikke Norge med seg mer enn knapt 4 VP fra denne kampen. Men de er nok klare for revansj mot Danmark i neste kamp!