...men vi andre kan spekulere...

Det er tre spilledager igjen i Ostende-EM, ni kamper i Åpen og Seniorer mens damelagene skal spille ti kamper til, en ekstra i det som blir en tøff og lang torsdag.

Spillernes støtteapparatet teller nok ikke for mye på differanser den ene eller den andre veien, til medalje, til førsteplassen, ned til den kjedelige niendeplassen som ikke gir VM-billetter og slike ting. Det er feil bruk av energi.

Men det kan vi andre tillate oss.


Spillerne fokuserer kun på neste kamp, eller egentlig neste spill, og de forsøker å gjøre en best mulig jobb i det de kan påvirke. Så langt har alle de tre norske lagenes jobb vært helt utmerket, noe også resultatlistene forteller.

Men vi tilskuere kan og vil alltid i slike situasjoner spekulere litt.

Jeg har sett litt på hvilke nasjoner våre tre lag skal møte mot slutten. I åpen klasse visste vi allerede idet trekningen var klar at det ville bli noen sterke nasjoner vi ville møte de to siste dagene. I EM er det imidlertid ingen direkte svake lag, og forskjellen på et lag som ligger som nr. 18 og et lag som ligger nr. 8 er ikke nødvendigvis særlig stor. De antatte medaljekandidatene Norge skal opp mot de siste dagene ligger faktisk ikke så høyt som mange kanskje tippet på forhånd. Igjen av Norge-Åpen sine gjenværende motstandere ligger helt i toppen, best av dem ligger Italia på 10.plass.

En titt på de lagene Norge Åpen skal opp mot sine plasseringer etter onsdagens spilling viser at den gjennomsnittlig plasseringen for dem (ni lag) er 17.plass (av 33), altså omtrent middels. Vårt lag ligger på 4.plass, med mindre enn 1VP opp til bronseplassen, litt mindre enn 8 VP opp til lederlaget Russland, og ned til den plassen ingen vil ha - 9.plassen - er det i øyeblikket 13 VP. Hovedmålet på forhånd var å kapre en plass i VM neste år, og det ser unektelig lysegrønt ut. I forhold til den målsettingen tåler de antagelig ett stort tap, kanskje to. Men hvorfor skal de plutselig tape flere kamper med store sifre? Jeg regner med våre gutter fortsetter akkurat sånn som de har spilt så langt, og da kan det bli det medalje.

I dameklassen har vårt lag imponert voldsomt. De ligger på 3.plass i øyeblikket, 8 VP bak lederlaget Sverige. Ned til 9.plassen er det 29 VP. Etter at det ble ni strake seiere i starten har det nå blitt tre tap i de fire siste kampene, men ikke med alarmerende sifre. Jeg tror det holder hodet kaldt og ror i land en topp-plassering. I deres ti siste kamper har motstanderlaget i øyeblikket en gjennom plassering som ca. nr. 12, altså omkring middels.

Seniorene innehar også 3.plassen så langt, 13 VP bak Frankrike på 1.plass. Det er 31 VP ned til 9.plassen. De gjenværende motstanderlagene har gjennomsnittlig 9,6 plass, altså noe over middels. Vårt rutinerte mannskap har kun tapt noen få kamper, og så langt i dette mesterskapet aldri med store sifre. Det største tapet kom mot Ungarn som slo oss med 15 IMP. De klarer VM-plass greit, tror jeg, og det er gode sjanser for medalje også.

Disse tallene og slike spekulasjoner betyr selvsagt egentlig ingen ting. Det hele avgjøres ved bordet, og alt kan skje. Mye kan endre seg først i en retning, så den andre veien i løpet av kun en av de tre gjenværende spilledagene. Det eneste som er sikkert er at det blir veldig spennende!

HEIA NORGE!

God dansk bridgebok: Kampen ved bridgebordet - bridge et kjøbmannspill

I Danmark har det kommet en bridgebok skrevet av Christian Reinholdt og Jacob Røn. Her er en dansk presentasjon av forfatterne:

//Christian Reinholdt driver en bridgeklub i København og er desuden ejer af Skandinaviens største rejsebureau med bridgerejser. Han har før skrevet lærebogen ”Genvej til god bridge” og fokuserer generelt på, at almindelige klubspillere skal kunne bridgens rugbrød, dvs. de grundlæggende områder af bridgen, før de lærer alle mulige nye ting og fancy konventioner.

Jacob Røn arbejder også med bridge. Han underviser alt fra nybegyndere til landsholdsspillere, skriver i Dansk Bridge og har udgivet 2 cd-er samt omkring 10 bøger om bridge. //

Jacob Røn er som mange vet en norgesvenn og var min danske medforfatter i Spill Bridge-serien som bl.a. NBF bruker som grunnlag for sine bridgekurs. Han er dessuten en bridgespiller på internasjonalt nivå (forøvrig en spiller jeg selv hadde stor glede av å spille med i Montecatini-EM i fjor).

Boken de har skrevet heter Kampen ved Bridgebordet. Den handler mye om meldingsforløp hvor begge sider kjemper om kontrakten.

Et viktig poeng i boken er at bridgespillere bør tenke annerldes når alle fire spillerne melder. Det dreier seg ikke kun om hva egen side kan klare, men i like stor grad om hva motparten har i kortene. Idet begge sider melder er bridge et KJØPMANNSPILL! Det betyr at det godt kan lønne seg å gå en eller flere bet hvis motparten kan greie en kontrakt som gir mere betalt. Sånn er det ganske ofte hvis egen side har god tilpasning og motparten også har god tilpasning i en annen farge.

Boken består av fire deler:

1. En lang innledning med masse eksempler som beskriver tankegangen, dvs. filosofien bak boken. Svake støttemeldinger og opplysningsdoblinger som forsvar mot dem er gjennomgående temaer i boken.

2. Vi åpner/melder, og motparten melder inn (offensive meldinger)

3. Motparten åpner/melder og vi melder inn (defensive meldinger)

Del 2 og 3 er mest for den vanlige klubbspiller som gjerne vil lære mer. Boken griper tak i det leserne har lært fra lærebøker og bygger videre derfra, ut fra et tankesett hvor bridge bektraktes som et kjøpmannspill.

4. Den siste delen av boken er for de mer systeminteresserte og inneholder stoff som godt kan være nyttig selv for spillere på høyt nasjonalt nivå og på landslagsnivå. En rekke konvensjoner og mulige avtaler gjennomgås, med gode begrunnelser.

Da jeg først leste boken tenkte jeg at det var et ganske ambisiøst prosjekt forfatterne hadde begitt seg ut på, for boken dekker veldig mye. Men det fungerer godt! Boken er velstrukturert, og innholdet baserer seg hele veien i sunn, god logikk.

Å lese den danske versjonen vil ikke by på problemer for nordmenn. Det kan jo for nordmenn ofte være lettere å lese dansk enn å forstå dem når de snakker!

Denne boken vil være nyttig for spillere på flere nivå og kan absolutt anbefales.

Kampen ved bridgebordet koster DKK 400,- og kan kjøpes hos Danmarks Bridgeforbund, dbf@bridge.dk, tlf: 0045 – 48475213

Baldur i form

Snakkisen etter morgenkampen tirsdag var det smått sensasjonelle resultatet i Island-Italia i åpen klasse. Mens det ble en kamp av typen boksekamp i Norges kamp i åpen klasse (grei seier likevel), og ganske jevne kamper for Norge både i dame- og seniroklassen (damene vant og leder!), tok Island skalpen på det sterke italienske laget.  

 

Islands Mr. Bridge, Jon Baldursson

Island ligger i øyeblikket godt an på 3.plass og blir garantert å regne med mot slutten av mesterskapet. Det så lenge ut til at Italia ikke skulle komme på papiret i det hele tatt, men det ble med ett enkelt overstikk-IMP midtveis. Baldur (Jon Baldurrson) og makkeren hadde kanonliste i åpent rom, og det hadde også Island ved det andre bordet. Sluttresultatet ble hele 55-1 til Island, et veldig uvanlig resultat for de seiersvante italienerne. 

Etter tapet mot Island ligger Italia på vippen i forhold til den viktige 8.plassen som de i øyeblikket innhar, nesten 6 VP bak Norge på 6.plass.

 

 

 

 

EM tirsdag: Meldeprøve

Tirsdag morgen møttes Frankrike og Sverige i seniorklassen i runde 7. Begge lagene er topplag og vil utover i mesterskapet trolig bli to av de hardeste konkurrentene for det norske seniorlaget som har startet så bra.

"First blood" i den kampen gikk i favør Frankrike i et spill hvor svarhånden fikk en meldeprøve som avgjorde hvor poengene tok veien. Spillet viser hvor små marginer det er, og det ene laget kan godt vinne mange IMP selv om motstanderlaget ikke føler de har gjort noe galt. 

Syd åpnet i ugunstig sone med 1 spar. Nord har ikke nok til et 2-over-1 svar slik det fleste spiller, og svarer 1 grand. Da meldte åpneren 2 spar. Hva ville du gjort som nord etter denne starten?

Abecassis for Frankrike sa 2 grand som absolutt er fristende selv om jeg tror jeg selv ville gjort det samme som de fleste gjorde i samme meldesituasjon, de passet. Nilsland for Sverige passet på 2 spar, og det er antagelig minst like ofte riktig. Slik så hele spillet ut:

Siden sparfargen satt behagelig 3-3 var det enkelt å vinne 3 grand, og det ble til og med ett overstikk, Frankrike + 630. Sverige noterte kun +170 i 2 spar - 10 IMP til Frankrike. 

Det norske seniorlaget fikk et uavgjort spill for 2 spar med ni stikk i deres kamp mot Tyrkia.

I vårt damelags kamp mot Spania ble det uagjort spill for +170 i 2 spar, mens Norge-Åpen fikk tak i to overstikk i 2 spar og vant 2 IMP for det idet Kroatias N/S kun fikk ni stikk i samme kontrakt. 

 

 

 

EM: Kommer svenskene?

Etter en litt skuffende start for Sverige i åpen klasse har de fått litt draget på det. Etter at de ble knust av Monaco i runde 12 ble det tre strake seiere mot sterke nasjoner, og plutselig ser det lysere ut. Etter at Norge gikk på stortap mot Monaco liggeer vårt lag (5.plass) litt mindre enn 11VP foran Sverige (10.plass).

Det er fortsatt ikke halvspilt turnering så ting kan endre seg mye i dagene som kommer. Men mitt tips er at både Monaco (15.plass) og Sverige blir å finne i kampen om topp-8, og kanskje til og med medaljer i en gruppe hvor Norge også vil befinne seg.

Mot Island vant Sverige  14-6 VP, og et av spillene som bidro til seieren var dette.


N/S har en enkel utgang i spar, men Ø/V har en glimrende stamp i 5 ruter.

Det er en regel som sier "femtrinnet er for motparten", og med det menes at det ganske ofte er riktig å "ta pengene" når motparten stamper på femtrinnet, ikke melde over dem og risikere å gå bet. Men ingen regel uten unntak. 

I Norges kamp mot Wales stampet Norge mens Ø/V for Wales lot Norge spille 4 spar ved det andre bordet - vunnet spill for Norge.

Island doblet 5 ruter mot Sverge og noterte kun +100. Islands Ø/V stampet også, men Upmark-Nystrøm meldte 5 spar. Sverige sto da i fare for å tape spillet da 5 spar fort går bet.

Den kan vinnes, men da må spillefører ta finessen over vest sin knekt fjerde i hjerter slik at han kan få kastet en kløver fra syd på nords fjerde hjerter. Men slik spillet gikk behøvde han ikke det. Ruter konge kom ut, og vest forsøkte å stikke over med esset. Det gjorde det enkelt for spillefører som tok ut trumfen, stjal en ruter, spilte så tre store hjerter og trumfet den fjerde. I sluttposisjonen kunne han spille den nå single ruter 10 og kaste en kløver fra nord da vest ikke hadde større ruter. Øst vant det stikket bare for å være nødt til å gi spillefører for kløver konge eller spille til dobbeltrenons som ville gitt trumfing hos syd og kløveravkast hos nord. Dermed stod kontrakten, 11 IMP til Sverige.    

Overraskende

At Norge er helt med i toppen i EM etter at 12 av 33 runder er spilt er ingen overraskelse. Det som overrasker så langt er Monaco og Frankrikes innsats, begge klare medaljekandidater. Frankrike ligger helt nede på 20.plass. Den plassen hadde delvis norske Monaco før de i runde 12 knuste Sverige som da falt ned til 16.plass, mens Monaco ligger som nr. 17. 

Løpet er selvsagt ikke kjørt for noen da det fortsatt er spilt bare litt over en tredel av turneringen. Men en viss grunn til bekymring for de som er ansvarlige for disse topp-nasjonene gir nok situasjonen i øyeblikket.

I runde 12 var det mye som minnet om det vi er vant med fra Monaco sin side da de kjørte over Sverige og vant med 60-9 i imp, 19,25-0,75 i VP.

Det mest spektakulære svingspillet i den kampen var dette:

Vanlig kontrakt rundt omkring i lokalet var 4 spar. Som du ser er det fire minortapere, men Ø/V må hente de stikkene med det samme. Og 4 spar føk hjem ved elleve bord av 32, deriblant der Brogeland-Lindqvist satt N/S i kampen mot Litauen. Livgård-Aa fikk tak i beten ved det andre bordet, 12 IMP til Norge som vant kampen med 19 IMP.

Også Martens-Multon fikk hjem 4 spar for Monaco mot svenskene. Men det store dramaet skjedde ved det andre bordet der Nystrøm-Upmark forsøkte seg på 3 grand av syd mot Helness-Helgemo, og det norske paret doblet kontrakten! Det svenske paret hadde rett i at 4 spar ikke var vinnbart, men det ville nok vært best å flykte dit uansett. For da røyken hadde lagt seg hadde H-H tatt ni motspillstikk i minorfargene, fem doblede bet! Pluss 1400 var sammen med 620 ved det andre bordet verd 19 IMP på det ene spillet  - en sjeldenhet.  

Fyldig dekning av EM

Det vil som tidligere nevnt bli god dekning på internett fra Europamesterskapet for klubblag som starter i Ostende i dag, 6.juni.

Vi har nevnt NBF sin mesterskapsblogg som vil bli skrevet av Kristian B. Ellingsen og Christian Bakke. Dessuten vil det her i min blogg blir noen rapporter, og hvis en av de norske spillerne, Nils Kåre Kvangraven får tid blir det helt sikkert stoff også i bloggen hans.

Redaktør av Bridge i Norge, Boye Brogeland er også spiller i EM, men likevel vil det bli rapporter på magasinets web side, i en egen mesterskapsblogg som antagelig (?) blir skrevet av Boyes ektefelle Tonje som denne gangen ikke er med som spiller for det norske damelandslaget. 

Det blir selvsagt også interessant å følge mesterskapet på BBO hvor mange kamper fra hver runde vil bli direkte overført. Allerede i første runde ida (start kl. 10.00) blir Norge sin kamp overført, da mot Hellas som også var motstanderlaget i EM-finalen i fjor. Norges suksessrike lag fra den turneringen er endret, mens grekerne spiller med samme lag som tok sølv i EM. 

Det skal spilles fire kamper i OPEN i dag. Foruten åpningskampen mot Hellas skal Norge opp mot Estland, Tyrkia og Romania. De andre dagens spilles det normalt tre kamper før mesterskapene avsluttes lørdag 16.juni.

Kun den åpne klassen starter nasjons/lagmesterskapet i dag, og samtidig med det spilles Women's Pairs og Senior's Pairs som går over fire dager før lagmesterskapene i de to klassene starter på søndag. Færre lag skal spille i de to klassene (23 og 22) enn i Open hvor det deltar 34 nasjoner.

Den offisielle EM-siden finner du her.

Så følg med og støtt de norske lagene!

EM: Nå braker det snart løs!

Onsdag starter EM for nasjonslag i Ostende. Det er optimisme i EM-troppen, og kanskje enda større optimisme blant alle oss som spent vil følge med. Vi har trua!

Alle de norske lagene i de tre klassene, OPEN, LADIES og SENIORS (veteran) virker sterke og bør ha forhåpninger om gode resultater. Ambisjonene er helt klart å kvalle til VM neste år, og det er en realistisk målsetting. Men man skal være klar over at det er knallsterke felt i alle klassene, og spesielt i åpen klasse er det mange av verdens aller beste lag våre gutter skal bryne seg på. En rask gjennomgang av deltakernasjonene i OPEN forteller meg at det er minst 15 land som bør ha forhåpninger om topp-8 som gir VM-billetter, og det er kanskje 8-10 lag som er realistiske medaljekandidater. Norge er etter min mening helt klart et av dem, i alle klassene.    

Selv vil jeg i en uke befinne meg i Melbourne for å spille Victor Champions Cup, en av de større turneringene i Australia. Likevel vil det bli tid til å følge med å sende noen rapporter "sett fra langt hold". Men dere som ønsker å følge med må selvsagt følge rapportene i MESTERSKAPSBLOGGEN som Kristian Barstad Ellingsen og Christian Bakke vil ha ansvaret for. Det er allerede noen artikler der med forhåndsomtale, presentasjon av spillerene osv. Mesterskapsbloggen finner du her.

Nils Kåre Kvangraven er jo en aktiv bridge-blogger. I EM er han en spiller, men det blir sikkert interessante ting å lese i hans blogg også, og den finner du her.

Dessuten vil det i to uker bli muligheter for å følge internasjonal topp-bridge på BBO hvor det vil be direktesendt fra mesterskapet hver dag. 

EBL sin hjemmeside for EM finner du her.

  

 

Skien Open 2018

I Skien Open deltok 40 par. Til topps gikk Egil Hansen og Jørn Johansen fra Moss. 

Her er listen over de fem beste parene:

 

Hele resultatlisten med spilldiagram og det hele finner du her. 

Vi tar med et spill fra turneringen hvor det kanskje ikke var de som gjorde det riktige i meldingene som fikk best score?

Åpne, eller ikke åpne? Selv mener jeg det åpnes for ofte med 11 balanserte av de som spiller med vanlige, naturlige system. I Presisjon eller en annen variant av sterk-kløver har det mye mer for seg med tynne, aggressive åpninger, for da er intervallet mye mindre for åpningen (max 15 hp). Men med disse syd-kortene er det kanskje greit å åpne selv me naturlig system. Syd har to meget gode farger og hånden ser ut til å være verd 12 poeng for meg. Kaplan-Rubens Handevaluator sier dog at hånden er verd 11,55. 

Hvis syd åpner er det veldig vanskelig å unngå et slemforsøk slem idet nord etter hvert får vite at syd har trekorts sparstøtte. Slem i ruter vil ofte være bedre enn i spar når de har 5-4 tilpasning der. Men i ruterkontrakt må en av syds hjertere brukes til å kaste kløver, og da blir det kun igjen to hjerterstikk til sparavkast. Så 6 ruter avhenger av å unngå to sparstapere som i praksis er det samme for 6 spar. Slem er altså ikke bra nok til at den bør meldes om man VET kortene, men det gjør man jo ikke ved bordet...

To par meldte 6 spar. De var veldig heldige da sparen satt som den skulle, honnør-10 dobbelton foran A-J-9 så det ble en spartaper - tolv stikk og delt topp!

6 spar unngås vel normalt ved at makkerparet finner ut det mangler ett Key-Card samt at de heller ikke har trumf dame?

Å ende opp i 6 ruter er mer naturlig siden de ikke finner ut at det mangler ett nøkkelkort og spar dame. Den slemmen er en del bedre da det er visse tilleggsjanser for innspill for å unngå to spartapere etter å ha tatt ut trumfen og eliminert hjerter og kløver. Slik det satt føk 6 ruter hjem overalt hvor den ble meldt (6 av 20 bord). 

Vinnerparet stoppet fornuftig nok i 4 spar, men slik det satt ga det minus 2. 

Marit Sveaas IBT 2018 - En litt kjedelig "stevne"kollisjon

Det viser seg at det ikke bare er i Operaen i Oslo det skal spilles viktig, internasjonal bridge i månedsskiftet juni-juli. I Kina skal den prestisjetunge Yeh Bros Cup med et stort antall inviterte landslag spilles. Såvidt jeg har funnet ut starter spillingen i Kina søndag 1.juli idet Sveaas-turneringen avsluttes. Der er neppe mulig å komme seg fra Oslo til Kina så kjapt at det kan spilles begge steder, i alle fall ikke fra start i Yeh Bros Cup. Enkelte kan kanskje få med seg begge hvis de spiller på et seksmannslag og kan stå over i starten.

Hvordan dette vil påvirke deltagelsen er ikke godt å si, men denne kjedelige stevnekollisjonen vil antagelig føre til at noen internasjonal størrelser som ellers ville kommet til Oslo ikke kommer, og motsatt. Uansett tror jeg det blir en fantastisk Sveaas-turnering i år igjen. De to foregående årene var det supre turneringer, og spesielt fjorårets arrangement i spektakulære omgivelser i Operaen var en stor "happening"! 

Også årets Sveaas-turnering vil som kjent finne sted i Oslo Operahus. Det er allerede meldt på 170 par. 

Det vil som tidligere bli fantastiske premier i Marit Sveaas IBT 2018. Både i fjor og året før var det far og sønn Tor og Fredrik Helness som gikk helt til topps.

Fredrik og Tor kan ikke vinne tre på rad, for Fredrik skal i år spille med Odin Svendsen

I tillegg til premieringen for selve turneringen er det også generøse premier i forskjellige kategorier, og de er: .

 

All info om Marit Sveaas IBT 2018 finner du her.

 

EM-formen i anmarsj - et spill fra Tallin

I forrige innlegg ble den fine seieren i lagturneringen i Tallinn nevnt hvor Grøtheim, Tøndel, Livgård og Aa altså gikk til topps.

Det var flere turneringer under festivalen i Estland. Allan Livgård og Terje Aa ble nr. 4 i parturneringen og Jan Løvfall-Lars Erik Thomassen fulgte opp med en pen 5. plass. Glenn Grøtheim-Petter Tøndel ble nr. 20 i par og kom på 11.plass i en IMP-a-Cross turnering.

Fullstendige resultater og annen informasjon fra den 51. Tallinn Bridge Festival finner du her.

Det var betryggende for landslagsledelsen at det ene landslagsparet (Livgård-Aa) som deltok i Tallinn viste bra form. Her er et spill hvor Livgård-Aa meldte godt, og hvor Aa utnyttet kortenes plassering hos motparten på en effektiv måte (Terje satt vest og Allan øst):

Syds åpning med 2 hjerter var svake 2 og Aa sitt hopp til 3 spar er sterkt.

Det er best å spille med innhopp over sperremeldinger som konstruktivt. Hvilket styrkeintervall en slik melding innebærer er viktig, det bør ikke være for stort intervall da det fører til usikkerhet for makkeren. Dette blir en makkerskapsavtale.

Livgårds 4 hjerter viste en god løft til 4 spar, og det var nok for Terje til å ta makkerparet til slem. Han håpet nok på en singelton hjerter hos hos øst, men den beholdningen øst hadde var også bra.

Det kom stor ruter ut til stjeling. Terje er normalt ingen lynrask spiller akkurat, men ifølge den informasjonen jeg har spilte han umiddelbart hjerter mot bordet i andre stikk. Han vet jo pga. av syds åpningsmelding at nord kan trumfe, men det er nettopp poenget. Hvis nord trumfer blir det på «luft», dvs. østs lille hjerter - en taper - blir i så fall lagt i det stikket. Så om nord stjeler hjelper ikke det forsvaret.

Nord stjal ikke, men kastet en ruter. Hjerter ess vant det stikket. Da trumfet Terje seg hjem og spilte nok en hjerter, nå mot blindemanns gjenværende K-3. Igjen skjer det samme, det hjelper ikke nord å stjele i det stikket, da legges den lille hjerteren. Trumfer nord vil spillefører legge treeren fra bordet, og idet han kommer inn igjen ta ut trumfen i to runder og senere trumfe sin fjerde hjerter på bordet.

Nord kastet igjen en ruter, og Terje vant med hjerter konge. Da kunne han bare spille en tredje runde hjerter og gi bort ett stikk, og deretter stjele den fjerde hjerteren hos blindemann. 

Et instruktivt spill; hvis trumfen tas ut først blir det to tapere. Det må spilles liten mot AK3 i hjerter to ganger slik at om det trumfes så forsvinner den ene taperen i det stikket.

Sterk norsk seier i Tallinn!

Under den 51. Tallinn Bridge Festival ble det seier i lagturneringen for et norsk lag bestående av Allan Livgård, Terje Aa, Petter Tøndel og Glenn Grøtheim.

Her er link til festivalens web-side med alle resultater, bilder osv.

Sterk seier til Allan, Terje, Glenn og Petter i Tallin 

Begge de norske parene spilte sterkt, og det er svært positivt at Livgård-Aa har funnet toppformen nå rett før de skal spille EM for Norge sammen med Ulf Håkon Tundal-Nils Kåre Kvangraven og Boye Brogeland-Espen Lindqvist. Landslagssjefen Christian Vennerød sier landslagsgruppen er ved godt mot foran EM som spilles i Ostende, Belgia. Mesterskapene i tre klasser (åpen, damer og veteran) starter 6.juni.

Vi har tidligere snakket om målet om å bli på topp-6 for å kvalle til VM i 2019, men siste informasjon er at den europeiske VM-kvoten er utvidet til åtte lag. Dermed er det sannelig på tide at Norge lykkes og blir å stille i Bermuda Bowl neste år. Det blir spennende dager i Ostende, og jeg kommer selvsagt tilbake med stoff derfra her i bloggen. 

Å støtte med renons - går det an da?

"Støtt med støtte" er et godt tips, men kan det virkelig lønne seg å støtte helt uten støtte?

Jeg fikk tilsendt et morsomt spill fra BRIDGE FOR ALLE, formiddagstreff, spilt i går. Der fikk en støttemelding med renons i makkerens farge uvante følger.

Er det mulig å støtte makkers åpningsmelding med renons, selv om det er en sperremelding?

Jeg har aldri gjort det, og kommer trolig aldri til å gjøre det heller. Men jeg har sett det før. En gang støttet den freske Gitte Hecht Johansen fra Danmark meg til 7 spar med renons i spar etter min sperremelding. Hun meldte ikke noe i de første melderundene, men kom tilbake med 7 spar som en stamp over motpartens 7 ruter. Det var ingen bra stamp i det hele tatt på 6-0 tilpasning, og kontrakten var ikke enkel å få kontroll over da vi hadde tretten kløver til sammen! Et svakt motspill gjorde at resultatet ikke ble så tullete, men temmelig tullete var spillet likevel.

Så til spillet jeg fikk høre om fra spilling i går.


Merk at N/S kan vinne 5 kløver om nord (!) blir spillefører. Da tapes kun til trumfesset og ett stikk i hjerter. Hvis syd naturlig nok blir spillerfører i kløverkontrakt kan 5 kløver betes med spar ut til stjeling i tillegg til de to sikre stikkene Ø/V har.

Ø/V bør vinne åtte eller ni stikk i hjerterkontrakt. For å holde hjerterkontrakt på åtte stikk må syd spille ut kløver som nord kan trumfe. Forsvaret må så ta tre ruterstikk før nord får enda en kløverstjeling.

Her er hva som skjedde ved ett av bordene:

Å melde 5 kløver med renons var unekltelig litt spesielt, men det så jo aktuelt ut inntil videre. Øst var presset opp i 5 hjerter doblet, og N/S lå an til et godt spill.

Syd valgte ikke unaturlig spar 8 i utspill, og det gikk dame, ess og stjeling. Spillefører tok for ess og konge i hjerter, og syd kastet kløver konge. Så fulgte kløver 2 fra øst, og husk at østs kort er skjult! Husk også at syd hadde hørt makkeren støtte til 5 kløver. Syd syntes det så ut som en god ide å få nord inn for å få ruter gjennom spillefører, og la kløver 3! Dermed vant kløver 4 stikket, og spillefører kunne kaste en ruter på spar konge før det kun ble to rutertapere. Elleve stikk og +650 til Ø/V!

Det nærmer seg EM!

EM for nasjonslag nærmer seg med stormskritt. Mesterskapene spilles i Ostende, Belgia i tiden 6. til 16.juni. 

EM for nasjonslag spilles i tre klasser, OPEN, WOMEN og SENIORS, og turneringene er som kjent også kvalifisering til det følgende VM som spilles i 2019 (Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl). 

Norge stiller med lag i alle klasser, og undertegnede mener vi i år har tre lag som bør hevde seg godt. Her er vår tropp:

ÅPEN KLASSE

Vennerød er Non-Playing-Captain (NPC) og Bjertnes er coach.

DAMEKLASSEN

Røren er NPC og Furunes coach.

VETERANKLASSEN

 

Unge Christian Bakke vil være med seniorene til Belgia og fungere som deres NPC.

Her i denne bloggen vil du kun få optimisme med hensyn til de norske lagenes sjanser!

I Åpen klasse er det påmeldt 33 nasjoner, i dameklassen 23, og 22 seniorlag skal kjempe om medaljer og plass i VM-2019.

I åpen klasse vil jeg bli overrasket om ikke Norge er med å kjempe om en topp-6 plassering, men det er mange gode lag, selvsagt. Jeg vil si det er minst 12-14 nasjoner som må regnes som kandidater for topp-6,  og 3-4 av dem er så godt som alltid med der oppe. Så det blir kanskje å kjempe om et par "ledige" plasser, men er man først med så høyt oppe så kan det godt bli muligheter for å kjempe om medalje også.

Jeg har troen!

Laget har ett par som er veletablert i verdenseliten (Brogeland-Lindqvist) og de to andre parene er solide. Alle spillerne har dessuten god erfaring fra internasjonal bridge, en klar fordel. Tips: 5.plass

I dameklassen spiller vi med en fin kombinasjon av spillere med lang fartstid inteernasjonalt og noe litt ferskere. Men alle har spilt internasjonalt før, og jeg tror vi vil se et lag med skikkelig pågangsmot og troen på seg selv!  Kanskje kan vi for første gang få et norsk damelag kvalifisert for Venice Cup? Tips: 6.plass

Veteranlaget vårt ser også veldig bra ut. Jeg tror de henger med i toppen og ordner et sensasjonelt utfall for norsk bridge med tre kvalifiserte lag til VM neste år! Tips: 5.plass

Vel, vi som ikke skal spille i Ostende kan synse så mye som vi vil. For spillerne blir det å "ta ett spill av gangen" og telle opp poengene når det hele er ferdigspilt. Vi krysser fingre, og skal selvsagt følge opp her i bloggen med spill og resultater.

Mesterskapssiden finner du her. 

 

 

 

 

Pinseturneringer

Det spilles turneringer over hele landet, stort sett hele tiden. Resultater finner du som regel på NBF sin hjemmeside, i resultatmenyen til høyre. 

Vi nevner et par av turneringene fra helgen. I Storefjellturneringen ble det en nokså klar seier til Odin Svendsen og Tormod Røren. Her er listen over de fem beste parene:

Komplett liste med spill og alt finner du her.

I Lofoten ble det arrangert lagturnering som ble vunnet av et lag bestående av Håvard Larsen, Espen Larsen, Gunnar Harr og Stian André Evenstad.

Resultater, spill og butler finner du her. 

Blackwood-trøbbel?

Fra Storefjell tar vi med denne meldeprøven hvor alle på østs plass naturlig nok fikk store ambisjoner idet makkeren åpnet.


Du sitter øst (Ø/V i sonen) og hører makker åpner med 1 hjerter.

Hvordan har du tenkt å legge opp disse meldingene?

Du starter nok med 2 kløver. Noen sa imidlertid 1 spar, men uansett hva øst svarte så kom 2 ruter fra åpneren. Hva nå? Det korrekte er å gå "den lange veien" her for å sikre seg at det ikke blir krøll med hva som er trumffargen idet du spør med 4 grand. For eksempel kan du nå si 2 spar - naturlig utgangskrav, og da hører du 3 ruter fra åpneren, så kan du si 4 kløver som bør være naturlig og sette trumfen. Men det er ofte med denne type kort at mange får litt hastverk. Flere hoppet tidlig i meldingsforløpet til 4 grand, over en av vests rutermeldinger. Hva betyr det? Her er det viktig at makkerparet har en klar avtale. Det er ikke få ganger i året at slike misforståelser fører til feil kontrakt!

Noen spiller med at om trumfen ikke er avtalt så er 4 grand Key Card Blackwood med siste meldte farge som trumf. Og det var nok årsaken til at tre par (!) havnet i 7 grand med ett ess borte:

Over østs 4 grand, hvis vest oppfatter det som Key-Card med ruter som trumf, viser han to Key Cards (hjerter ess og ruter konge). Om øst ikke er i Key-Card modus kan han da finne på å tro at det er to ekte ess og si 7 grand!

Det skjedde altså ved tre bord på Storefjell at sluttkontrakten ble 7 grand. Ved to av dem spilte syd ut spar. Da er det tolv sikre stikk, og siden syd har hjerter konge endte det med meldt og vunnet storeslem - litt ufortjent kan man si. To par delte altså toppen for +2220, det tredje paret som var i storeslem fikk ruter knekt i utspill til nords ess, og måtte finne seg i en ren bunn. 

 

 

 

 

NEW KID IN TOWN - bridgens fremtid: Barn og ungdom! (m/video)

NBF, mange klubber og engasjerte enkeltpersoner gjør en fremragende jobb for å få med barn og ungdom i bridgen. Og det er bridgen avhengig av om den skal beholde sin posisjon som et av verdens mest populære spill.

Vi som har holdt på lenge med bridge må ta ansvaret for å ta godt imot de nye. Det hjelper ikke å holde bridgekurs om de som tar det litt skremmende steget inn i klubben ikke føler seg komfortable der. Jeg tror de fleste etter hvert forstår dette. Og alt som for tiden gjøres over hele landet med hensyn til rekruttering gjør i alle fall meg optimistisk!

I dagens video snakker jeg litt om det med "New kids i bridgen" , og også litt bridge, fargebehandling. Det er viktig å ha litt forståelse for prosentsjanser og sånn, men også lære seg om psykologien, det med å være klar over at situasjoner ser annerledes ut for motspilleren enn for deg selv som ser også dine egne kort (spilleførers kort som er skjult for dem!) i fargen. Dessuten må man dra nytte av all tilgjengelig informasjon, for den kan av og til overstyre matematikken! Du må også se på helheten i hele spillet og ikke bare tenke på den enkelte fargen isolert sett.

Videoen varer ca. 19 minutter, noe prat og noe bridge (16-17 minutter), og som vanlig litt musikk!

Beste spill-pris til Tom Johansen

Tom Johansen er en luring. Det er ikke mange norske bridgespillere som har flere "avisspell" på CV'en sin enn han selv om han hadde et langt opphold fra bridgen. Typisk "kortspeller" med sans for frekke lurevarianter. Men han er også den eneste jeg har sett spille 3 ruter doblet med null stikk. Det skjedde da han og Ole Berset spilte på det norske yngstelaget i Nordisk tidlig på 80-tallet, og det var en etter hvert blek lagkaptein (undertegnede) som satt på hjørnet og så at mine gutter var i overkant aggressive og gikk ni doblede i 3 ruter...

Men altså, oftere er det god bridge fra begge de to, og i NM vant jo Ole gull mens Tom vant bronse for Topbridge. Og ikke nok med det, Tom vant også Mestergull Meyers pris for beste spill da han lurte hjem en delkontrakt på en elegant måte!

 

"Blunk, blunk" var det motspilleren fikk se da kontrakten var "svindlet" hjem.

Det spillet kan du lese om i Nils Kåre Kvangravens artikkel i bulletin fire (side 18). Link til den bullen her.

Gratulerer! 

Historisk NM-gull til Sunndalsøra BK!

Endelig!

Klubben fra nordmørsbyen har i bortimot 40 år hatt en fast plass i norsk toppbridge. De er ikke få toppspillere som har kommet derfra etter at en voldsom satsing på juniorer startet på 70-tallet med Harald Dalager i spissen for å få ungdommer med i bridgen.

Klubben har som sagt fostret mange toppspillere, og flere av dem har representert Norge. Aller høyest i internasjonal sammenheng rager Ulf Håkon Tundals prestasjon da han var på det norske laget som vant VM-gull i 2007, og for det fikk han en prestisjetung pris som beste idrettsutøver på Nordmøre det året!

Men i lagfinalen har det aldri blitt gull før nå.

Det har vært nære på, og klubben har som representanter for Møre og Romsdal krets vunnet 1.divisjon.

Jeg hadde selv gleden av å spille på Sunndalsøras lag i mange år før jeg forflyttet meg til de sydlige breddegrader. Det nærmeste det for klubben har blitt gull i tidligere lagfinaler var vel for tolv-tretten år siden under lagfinalen i Ski hvor det lignet veldig på utviklingen i årets finale; stor ledelse tidlig. Men vi tok en «Erik Vea» på oppløpssiden og stivnet fullstendig.

Denne gangen holdt det helt inn! Det ikke bare holdt, men det ble en ren maktdemonstrasjon!

Laget var allerede sikret førsteplassen før siste kamp! Da får det ikke hjelpe at det ble turneringens eneste svake halvrunde helt til slutt – kanskje litt naturlig da det hele var over for gull-laget.

De spilte imidlertid som om det var en finale i første halvrunde i siste kamp mot Bergen AK og ledet, men bergenserne kom tilbake og sikret sølvmedalje ved å være det eneste laget som slo det suverene vinnerlaget.

Den knallsterke prestasjonen av årets norgesmestere gleder meg voldsomt. Alle på laget fortjener dette. Kjempestor gratulasjon til Ole Berset, Steinar Ovrid, Ulf Håkon Tundal, Nils Kåre Kvangraven, Asbjørn Kindsbekken og Roar Voll.

Alle spillerne på laget er fra «Øra», unntatt Kvangraven som opprinnelig er fra dalene et sted, lenger øst.

Årets suverene lagmestere, f.v. Ulf Håkon Tundal, Nils Kåre Kvangraven, Steinar Ovrid, Ole Berset, Roar Voll og Asbjørn Kindsbekken.

«Øras» knusende seier føles kanskje litt bittert for Bjørn Olav Ekren som har vært en del av dette laget i en årrekke, men i årets finale spilte han for Bergen Akademiske fra hans nåværende hjemby, Bergen. Det lå lenge an til medalje for han og hans lagkamerater denne gangen, men de endte på den litt sure fjerdeplassen. Jeg er likevel sikker på at han også unner sine gamle klubbkamerater gullmedaljene!

Sølv ble altså vunnet av Bergen Akademiske 2 som bestod av Jim Høyland, Sven-Olai Høyland, Magne Eide, Tor Bakke og Trond Hantveit. Andreplassen stod imidlertid i fare da Topbridge spurtet godt og var til slutt kun 1,69 VP bak bergenserne. På bronselaget fra Oslo spilte Lasse Aaseng, Tom Johansen, Jan Mikkelsen og Jon Egil Furunes.

Hele resultatlisten, kampresultater og butler finner du her. De fyldige og gode bulletinene som Vegard Brekke og Kristian B. Ellingsen hadde ansvaret for finner du her. 

Den nye landslagskombinasjonen Tundal-Kvangraven fungerte utmerket i mesterskapet og toppet butleren. De to andre parene på vinnerlaget fulgte bak dem så de hadde de tre beste parkombinasjonene på butleren, kun splittet av Jim Høyland som enkeltspiller (spilte med forskjellige).

Tundal-Kvangravens innsats i dette mesterskapet må være særdeles gledelig for landslagssjef Vennerød som har tatt dem med på laget som skal spille EM i sommer.

Dermed er et av tidenes flotteste NM-arrangement over. Det rapporteres om fantastiske bridgedager i Mo. Derfor, en stor gratulasjon også til arrangøren som kanskje gjennomførte "the best games ever". Well done! 

Solum-Larsen vant Båsmo BKs jubileumsturnering

Sjalg N. Solum og Espen Larsen dro i land seieren i turneringen som markerte Båsmo BKs 50 års jubileum - Spare Bank 1 Nord Norge Cup. Sverre Selfors - Bjørnar Småli ble nr. 2 og Villiam Ovesen-Bård Kåre Græsli tok 3.plassen.

 

Solum (t.v) og Larsen får her en pen sjekk for førsteplassene i jubileumsturneringa. Prisutdeler er primus motor for de fantastiske NM-dagene i Mo, Kurt-Ove Thomassen (t.h) 

Det deltok 42 par. Her er listen for de ti beste:

 

LAGFINALEN: Sunndalsøra leder klart!

Løpet er ikke helt kjørt for de andre lagene med hensyn til gullsjanser, men det begynner å se grønt ut for Sunndalsøras lag: Ole Berset, Steinar Ovrid, Ulf Tundal, Nils Kåre Kvangraven, Roar Voll og Asbjørn Kindsbekken. Etter fire og en halv kamp leder de med nesten 23 VP foran de to lagene fra Bergen Akademiske BK. Men det skal altså spilles 14 spill til i runde fem, så to hele kamper til før det er over. Så en liten kollaps fra Sunndalsøra sin side, og store seiere til en av forfølgerne kan gjøre det spennende mot slutten.

Men hvorfor skal Sunndalsøra kollapse nå?

Ingenting tyder på at noen skal kunne stoppe Sunndalsøra fra å vinne klubbens første NM-gull for klubblag. To av parene ligger så langt som nr. 1 og 2. på butleren, og det tredje paret har også solid plusscore.

Men vi må altså vente litt utover lørdagen før eventuelle gratulasjoner kan gis. Skulle lederlaget bremse så kan det bli ren finale mot Bergen AK 2 i siste kamp!

Det jeg har sett så langt i finalen er bunnsolid bridge fra lederlaget. Dessuten har de hatt en bra flyt. Her er et eksempel fra kampen mot Topbridge i den halvkampen som ble spilt fredag kveld. 

 

Tom Johansen så altså Ole Berset (nord) løfte makkerens 5 ruter til lilleslem etter meldingsforløpet hvor Tom selv hadde meldt inn, og vest hadde sperret med 4 hjerter. Hva ville du spilt ut med Johansens kort?

Som sagt så mange ganger før, utspill er ofte temmelig tilfeldig. Det kan vel her hende at hjerter ut er riktig, men Ø/V har neppe hjerterstikk å hente siden øst har ett ess ved siden av. Å håpe makker har noe særlig å bidra med noen steder er vel optmistisk? Så Johansen håpet kanskje at han skulle kunne få for trumfdamen og bete kontrakten med kløver ess, og han valgte hjerter ut som om ikke annet føles ganske "safe", du ødelegger i hvert fall ikke en eventuell dame hos makker i en av de sorte fargene.

Å få for trumfdamen dobbel ville vært mer sannsynlig om øst hadde hoppet inn med 2 hjerter i første melderunde, men jeg er enig med Johansen i at dette ikke er en passende hånd for et svakt innhopp. 

Hjerterutspillet var imidlertid ikke godt nok, og det skulle vise seg at både sparutspill og kløver ess hadde betet slemmen!

 

Med kløver ess ut og mer kløver tar forsvaret de to første stikkene idet vest trumfer i andre stikk. Sparutspill beter også da vest som ikke kunne ha særlig mye etter disse meldingene faktisk hadde de magiske sparhonørene KJ bak bordets dame, og forsvaret vinner med spar ut ett stikk i hver av de sorte fargene.

Etter hjerter i utspill var det bare for Berset å gjette trumfen uten taper, og da det gikk bra presset han ut kløver ess og hadde mer enn nok med stikk, +1370.

Ved de åtte bordene var Berset-Ovrid de eneste som noterte 1370, det var ellers fem utganger i 5 ruter og to par som spilte motspill mot 4 hjerter doblet for +500.