Kamprapport: Norge - Nederland (Å)

Det norske laget avsluttet fredagen strålende ved å knuse Nederland i det BBO-overførte oppgjøret. Kampen var lenge jevn, og Nederland var sågar i føringa med 27-13 før de seks siste spillene. Resten av kampen var det spill mot ett mål, og da røyken hadde lagt seg viste resultattavla at Norge hadde vunnet 63-27! Dermed fikk Norge med seg 17,59 VP fra bataljen mot et av de sterkeste lagene i feltet. Det kommer godt med!

I spill 20 fikk Norge 10 IMP inn:

Terje kom i 5 spar etter at Allan hadde meldt 3 kløver, minisplinter (singleton kløver og 4-korts sparstøtte), og syd hadde hoppet inn med 5 ruter. Sett fra Terjes ståsted var det kort vei til slem. Han har de tre høyeste trumfene og vet at det er inmen tapere i minor. Så er spørsmålet om makker har hjelp i hjerter og om det er stikk nok.

Denne gang hadde Allan minimum for 3 ruter og 4-0-sits i trumf gjorde også at nord hadde ett sikkert trumfstikk. Dermed var 5 spar mer enn høyt nok.

Terje fikk ruter ut til esset. I et spill som dette er det viktig å ikke røre trumfen før man har fått tak i nok stikk. Her er det behov for å stjele kløvertaperne i bordet!

Spillefører kastet en hjerter på ruter ess, og fortsatte med kløver til esset og kløver til stjeling. Nå var det tid for hjerter mot hånda. Syd stakk, og spilte en høy ruter. Terje stjal med sekseren og fortsatte med trumfesset. Kløver til stjeling i bordet ble fulgt av hjerter til kongen og ny kløverstjeling. Nå trumfet Terje en hjerter. Han åtte også få for kongen og dama i trumf føf nord fikk det siste stikket på trumfknekten. Elleve stikk og 650 til Norge.

Ved det andre bordet spilte nederlenderne med sterk kløver. Etter innledninga 1 kløver - 1 ruter gikk Boye inn med 4 ruter i syd:

Det er ei god vurdering å melde 4 ruter i stedet for 5 ruter etter denne inneldninga. I og med at hverken øst eller vest har fått vist noen farger som helst, er det faktisk heller vanskelig å kommme i 4 spar.

Øst kunne få et par kløverstjelinger i tillegg til at forsvaret måtte få for minoressene, men så lenge spillefører ikke tar finessen idet øst spiller hjerter mens han ennå har trumf igjen, blir det ikke mer enn ei beit. 200 ut var billig moro i forhold til 650 ved det andre bordet. 10 IMP til Norge.

Spill 29 var et av spillene som bidro til den norske snuoperasjonen da Allan Livgård fikk hjem 3 grand, mens nederlenderen ved det andre bordet gikk beit:

Etter nords kløveråpning spilte syd ut kløver 8 (svensk fordeling), som gikk via kongen i nord til spilleførers ess. Fortsettelsen var en hjerter til dama og kongen. Nord fortsatte med kløver 10, og syd avblokkerte knekten under esset. Allan tok for ruter ess før hjerter ess og hjerter til tieren fulgte.

På hjerter knekt saket syd spar 2 og nord spar 5. Allan måtte nå velge om han skulle spille på ruterfinessen, som jo er teoretisk beste fargebehandling om man ser på ruteren isolert sett, eller om han skulle prøve å toppe ut ruter dame i nord. Nords åpning og spillets gang så langt kunne tyde på at ruterdama var i nord.

Etter å ha tenkt seg nøye om stakk Allan ruter knekt med kongen, og dama kom deisende på fra nord. Dermed ble det hele elleve stikk og vunnet utgang. Ved det andre bordet tok nederlenderen finessen etter samme innledning på spillet, og dermed ble det beit. 11 IMP til Norge.

I nest siste spill åpnet Bob Drijver med 2 kløver i nord mot Allan og Terje. Åpninga var tvetydig, og viste enten svake 2 i ruter eller sterke kort. Allan doblet, og da Terje frivillig meldte hjerter, hoppet Allan til utgang. Det satt nokså gunstig, og dermed var det ikke no problem å få hjem utgangen.

Det satt nokså gunstig, og dermed var det ikke noe problem å få hjem utgangen. Etter kløverutspill fikk Terje sågar elleve stikk. Han stakk og trakk ut trumfen i to runder. Så fulgte to høye kløver med ruteravkast fulgt av kløver til stjeling.

Med den siste kløveren godspilt kunne bordet spilles inn i trumf, og nok en ruter kunne sakes på det siste kløverstikket. Etter å ha fått spilt spar til kongen var det bare å gi bort ett sparstikk før hpndas siste spar kunne trumfes i bordet.

Ved det andre bordet fikk øst-vest det vanskelig etter at Boye åpnet med 2 ruter i syd:

Det er en multivariant som kan inneholde 5-kortsfarge i major utenfor sonen. Den normale styrken er 0-7 honnørpoeng, men denne gang hadde Boye valgt å åpne med 8 honnørpoeng. Det var ikke direkte urimelig å melde inn 3 kløver i øst over 2 hjerter (pass/korriger) fra nord, men litt skummelt med den gode hjerterfarga på si. At vest passet 3 kløver etter denne innledninga var det ikke noe å si på.

3 kløver gikk hjem, men Norge vant 8 IMP etter denne utgangssvingen.

Å hente så mange vinnerpoeng mot Nederland er sterkt av det norske laget, og ikke minst er det gull verdt i jakten på sluttspillsplass. Vi får håpe den gode trenden fortsetter. I første kamp i morgen er lederlaget USA 1 motstander, og du kan følge kampen direkte på BBO.

Mer VM-stoff

Jeg håper du har glede av å følge VM for nasjonslag her på Norsk Bridgeforbunds Mesterskapsblogg. Takket være at det overføres hele tolv kamper fra hver runde direkte på BBO har vi fått sjansen til å følge norske lag i de aller fleste rundene.

For de som ønsker mer VM-stoff skal jeg her komme med noen tips.

 • GeOs blogg
  GeO Tislevoll spiller Bermuda Bowl for New Zealand. Laget fikk en tung start på årets VM-turnering, men har spilt seg helt opp til tiendeplass. Med full klaff i avslutninga kan avansement være mulig. GeO kommer med oppdateringer på sin blogg hos Norsk Bridgeforbund.
 • Nils Kvangravens blogg
  Vår egen Nils Kvangraven, som spiller på Norges lag i åpen klasse, kommer også med oppdateringer på sin blogg innimellom spillinga i Wuhan.
 • Mesterskapsside hos Bridge i Norge med daglig VM-spalte
  Erlend Skjetne og undertegnede samarbeider om å publisere ei daglig oppdatering med spill fra VM på nettsidene til Bridge i Norge. Du finner lenke til dagens spalte under resultatene for den aktuelle dagen.
 • Bulletiner fra World Bridge Federation
  Hver dag gis det ut en fyldig bulletin i VM-byen med resultatoppdateringer, kampreferater og interessante spill. Bulletinen for neste dag publiseres rundt klokka 15.
  Bulletin 7 (lørdag 21.september)

Forhåpentligvis finner du noe av interesse. God fornøyelse!

 

Resultater etter VM-dag 6

Den sjette dagen av VM ble temmelig god sett med norske øyne. Laget i åpen klasse er tilbake innenfor topp 8 etter to storseire og et knepent tap mot Italia. Damene startet dagen med stortap mot Russland, men reiste seg og kom tilbake med to storseire mot Danmark og Trinidad og Tobago. Veteranlaget tapte to kamper og vant en.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Marokko 19,52 - 0,48  (IMP-score: 76 - 22)
Norge - Italia 8,52 - 11,48  (IMP-score: 18 - 23)
Norge - Nederland 17,59 - 2,41 (IMP-score: 63 - 27)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
16 Russland 9-16 13,5 3,74 -9,76
17 Danmark 9-16 13,5 16,42 +2,92
18 Trinidad og Tobago 17-24 15 17,31 +2,31

Med dagens resultater er Norge dermed 24,65 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 21,18 VP foran skjema.

Etter en god dag er Norge igjen innenfor topp 8. Per i dag kreves det et snitt på 12,08 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 12,38 VP per kamp.

Foreløpig tyder det på at mitt budsjetterte poengkrav på 11,2 VP for å være innenfor topp 8 har vært for snilt. Hva vil kreves for å gå videre til slutt? Det viktigste er uansett at Norge går videre! Avstanden ned til niendeplassen er i øyeblikket på drøyt 8 VP.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Russland 3,74 - 16,26  (IMP-score: 11- 38)
Norge - Danmark 16,42 - 3,58  (IMP-score: 46 - 18)
Norge - Trinidad og Tobago 17,31 - 2,69  (IMP-score: 58 - 24)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
16 Marokko 17-24 14 19,52 +5,52
17 Italia 1-8 8 8,52 +0,52
18 Nederland 1-8 8 17,59 +9,59


Etter dagens resultater er Norge dermed 9,23 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 0,88 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,98 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 12,55 VP per kamp.

Det ser stadig ut til at jeg har tatt for hardt i når det gjelder hvor mye som kreves for å gå videre i dameklassen. Norge har så langt et snitt som er innenfor det som kreves ifølge mitt estimat. Om de opprettholder snittet vil det garantert holde til sluttspill. Avstanden ned til niendeplassen er i øyeblikket på nærmere 14 VP.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - India 7,97 - 12,03 (IMP-score: 15 - 38)
Norge - Australia 5,82 - 14,18 (IMP-score: 20 - 36)
Norge - USA 2 12,80 - 7,20  (IMP-score: 25 - 15)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
16 India 9-16 13 7,97 -5,03
17 Australia 1-8 8,5 5,82 -2,68
18 USA 2 1-8 8,5 12,80 +4,30

Med dagens resultater er Norge dermed 67,57 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 63,77 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,13 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 8,66 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 44,35 poeng. Etter gårdagen var dette tallet 39,7.

Om snittet for åttendeplassen holder seg på samme nivå som i dag, vil kravet for å kvaifisere seg for sluttspill være 255,99 VP. Skulle Norge hente 20 VP i alle de fem kampene som gjenstår, vil laget ende på 255,83 VP. Det er selvsagt høyst usannsynlig at det skal bli avansement, men den aller mest optimistiske kan jo i sin dypeste søvn drømme om at det skal skje.

På tross av at snittet som så langt kreves for å gå videre er betydelig lavere enn mitt estimat, er altså Norge dessverre ikke i nærheten av topp 8.

Resultater fra kveldskampen

I dagens siste runde vant alle de tre norske lagene sine kamper! Spesielt gledelig var storseieren i det BBO-overførte oppgjøret mot Nederland i åpen klasse.

Her er resultatene for de norske lagene i siste runde:

I åpen klasse vant Norge 17,59 - 2,41 mot Nederland (IMP-score: 63 - 27).

Norge ligger på 6.plass med drøyt 8 VP ned til niendeplassen.

I dameklassen vant Norge 17,31 - 2,69 mot Trinidad og Tobago (IMP-score: 58 - 24).

Norge ligger på fjerdeplass med nesten 13 VP ned til niendeplassen.

I veteranklassen vant Norge 12,80 - 7,20 mot USA 2 (IMP-score: 25 - 15)

Jeg kommer tilbake med en fyldigere resultatrapport og noen flere spill utover ettermiddagen.

PS! I morgen blir det norske lag å se på BBO de to første rundene, henholdsvis klokka 04:00 og 07:30. Damelaget vises begge rundene, mens vårt lag i åpen klasse vises den første runden.

Resultater fra runde 17

Det norske damelaget slo kraftig tilbake med storseier mot Danmark i midtkampen. Vårt lag i åpen klasse tapte med 5 IMP mot Italia, men fikk med seg anstendige 8,52 VP fra det oppgjøret. Veteranene gikk dessverre på et nytt tap, denne gang mot Australia.

Åpen klasse:

Norge - Italia 8,52 - 11,48 (IMP-score: 18 - 23)

 

Dameklassen:

Norge - Danmark 16,42 - 3,58 (IMP-score: 46 - 18)

 

Veteranklassen:

Norge - Australia 5,82 - 14,18 (IMP-score: 20 - 36)

*Norge er nummer 20 med 143,03 VP

De norske damene fikk en strålende start på kampen og ledet hele 25-0 allerede etter tre spill. Her er det tredje av disse:

Liv Marit Grude valgte å doble opplysende i øst etter to passer og 3 kløver fra nord. Etter min smak er det altfor hardt å gå inn med denne hånda i den aktuelle posisjonen. Makker bør kunne forvente mer enn dette når man går inn direkte i blodsonen på 3-trinnet over motpartens sperremelding. Kongen single i motpartens farge er heller ikke gull verdt.

Noe av problemet er at det er såpass trangt i meldingsforløpet at makker ikke har invittmeldinger tilgjengelig. I praksis betyr det at hun må melde utgang med mange hender der hun gjerne ville invitert om det hadde vært plass til det. Sett deg i østs stol og prøv å konstruere hender hos makker som gir godt spill for utgang. Det er ikke så lett. Du har rett og slett for mange tapere til at det kan være særlig godt håp om at det skal stå utgang.

Som jeg skrev om i et av innleggene i går synes jeg det må være ei oppside om man skal melde hardt, og den oppsida skal være at det er et visst realistisk håp om at det skal stå utgang egen vei.

Men også danskenes Christina Lund Madsen, som satt i samme posisjon ved det andre bordet, fant det for godt å melde seg på, riktgnok på en annen måte:

Tilsynelatende er det dødt i begge kontraktene. Nord-syd kan vinne ett sparstikk, to hjerterstikk og to kløverstikk i grandkontrakt. I sparkontrakt har forsvaret to svarte ess, to hjerterstikk og ei hjerterstjeling. 4 spar gikk da også to beit mot Torild Heskje og Gunn Tove Vist.

Men Bodil Nyheim Øigarden kom etter hvert ovenpå i 3 grand etter å ha fått ei hjelpende hånd fra dansken i nord. Liten kløver ut gikk til kongen i bordet. Bodil hadde ikke annet å gjøre enn å gå på sparen. Bjørg Houmøller lasjerte første gang, men stakk den andre sparen. Dermed var det ikke forbindelse i den farga. Inne på spar ess hadde hun kontraktens skjebne i sine hender. Aktuelt fortsatt hun i ruter, og da kunne hun aldri få for sine to stående kløver! Hun tenkte nok at hun ikke ville sette opp tieren for spillefører, men det var nok ikke veldig godt gjennomtenkt. Tenk så mange stikk makker må ha i de røde fargene for at det skal bli beit uten noen kløverstikk!

Ruterreturen gikk via nieren til spilleførers konge. Nå må syd hjelpe henne til å få tak i ni stikk på den ene eller andre måten. Hun blir rett og slett innspilt. Aktuelt fortsatte Bodil med hjerter knekt, som gikk til dama. Syd fortsatte med ruter knekt. Den ble vunnet av esset på hånda. Nå kunne Bodil innkassere ruter dame, og spille syd inn på den siste ruteren. Hun måtte gi bordet for hjerter konge, og den var samtidig inntak til sparstikkene. Bodil fikk dermed fire sparstikk, ett hjerterstikk, tre ruterstikk og ett kløverstikk. Dermed ni stikk totalt, vunnet utgang og 13 IMP til Norge!

Så et eksempel på noe jeg liker dårlig, nemlig delkontrakter som dobles hjem i lagkamp:

Denne gang gikk det i Norges favør, og jeg er selvfølgelig glad for IMP til Norge. Men jeg må si at en del av disse doblingene jeg har sett i dag ikke er etter min smak.

2 kløver viste begge major, mens doblinga viste ei positiv hånd. Pass fra Bodil indikerte interesse for å spille 2 kløver, men Liv Marit valgte å melde av 5-kortsfarga si. Bodil hadde hjerter på lur, og tok ut 2 spar i 3 hjerter. Etter at syd la på en rødlapp ble 3 hjerter doblet sluttkontrakten. Kontrakten kan beites med de fleste utspill, men hjerter konge, som aktuelt ble valgt, gjorde at spillefører kom ovenpå.

Utspillet ble stukket med esset i bordet før kløver ess fulgte. Spillefører må rett og slett i gang med å godspille kløverfarga mens hun ennå har nok trumf igjen på hånda. Syd stjal, og fortsatte med trumf. Dermed var motpartens trumf trukket ut.

Inne på hånda kunne Bodil spille kløver dame, som nord dekket med kongen. Etter å ha stjålet kløveren i bordet, spilte Bodil spar ess og spar til stjeling. Hun tok så for kløver knekt før hun spilte kløver 9. Nord kunne gjøre hva hun ville, enten dekke nå eller neste gang. Uansett ble kløveren trumfet god mens Bodil hadde én trumf igjen å komme inn på hånda på. Dermed ble det hele elleve stikk. Alt motparten fikk var ett stjelestikk og ett ruterstikk. 730 til Norge etter to overstikk i doblet delkontrakt!

Ved det andre bordet fikk Torild og Gunn Tove 100 inn i 3 kløver doblet etter at vest åpnet med 3 kløver og Torild gjenåpnet med ei doblin i sistehånd etter å ha passet først. Det var helt naturlig for Gunn Tove å passe ut, men det var ikke mer enn ei beit. 13 nye IMP til Norge.

Rapport fra dagens første runde (oppdatert)

I dagens første kamp gjorde Norge jobben i åpen klasse og hentet praktisk talt alle poengene mot tabelljumbo Marokko. Denne seieren gjorde godt, og Norge er nå inne i topp 8 igjen. Det blir viktig å ta med seg godfølelsen videre i dag. Nå venter tøffere motstand. I de neste kampene i dag venter Italia (9.plass) og Nederland (2.plass). Begge disse kampene kan følges på BBO, henholdsvis 07:30 og 10:30.

Damelaget tapte klart mot Russland. Dermed er avstanden ned til niendeplassen nede i drøyt 7 VP. Men Norge er heldigvis på rett side av streken! Nå venter en ny viktig kamp mot Danmark. Kampen kan følges direkte på BBO fra klokka 10:30.

Veteranene hang godt med mot lederlaget India, men tapte til slutt etter utgangssving ut i siste spill.

Åpen klasse, etter 16 av 23 runder:

Norge - Marokko 19,52 - 0,48 (IMP-score: 76- 22)

 

Dameklassen, etter 16 av 23 runder:

Norge - Russland 3,74 - 16,26 (IMP-score: 11 - 38)

 

Veteranklassen, etter 16 av 23 runder:

Norge - India 12,03 - 7,97 (IMP-score: 31 - 38)

Her er noen av spillene som dukket opp i morgenkampen:

I kampens andre spill handlet det om å stoppe i tide:

3 spar fra Ann Karin var splinter, kortfarge i spar med kløverstøtte til makker. Selv om meldinga ikke nødvendigvis lover tillegg, er det litt for hardt etter min smak. Det er begrenset stikkpotensial i fordelinga 1-4-4-4. Om man for eksempel hadde hatt en lengre (og gjerne litt bedre) ruter, hadde jeg vært mer enig i 3 spar. Med den aktuelle hånda i øst foretrekker jeg 3 kløver.

Selv om Marianne i vest mangler alle fire essene, ser hun at veien er kort til lilleslem i kløver. Om makker har tre ess, står det lilleslem. Hvis ikke er det kanskje håp om å kunne stoppe på 5-trinnet?

De fikk stoppet på 5-trinnet, men da det manglet hele tre ess, var det i praksis ikke mulig å unngå beit. For å berge utgangsbonus må man, på tross av den særdeles gode kløvertilpasninga, klare å stoppe i 3 grand. Er det mulig å få til?

Ifølge brødrene Stabell på det norske veteranlaget er det høyst mulig:

Merk at Leif-Erik i øst støttet stille og rolig til 3 kløver. Over 3 spar fra Tolle, som var holdvisende, var det naturlig å melde 3 grand på Leif-Eriks hånd. Han har dobbel stopper i hjerter, og dessuten kan spar dame bidra som en mulig ekstra stopper i spar, særlig når man får kontrakten på si hånd. I 3 grand ble det ti stikk. Det var verdt 13 IMP da India gikk beit ved det andre bordet.

I spill 25 dukket det opp et litt instruktivt poeng:

Om man kun ser på øst og vests hender vil man tro at det er minst ti stikk i spar, til og med elleve om sparen kan løses uten taper. Denne gang satt det imidlertid surt, og dermed kunne det være fare på ferde om man spilte uforsiktig.

La oss si at nord starter med to runder hjerter til stjeling. Spillefører legger så ned spar ess, og trumfsitsen kommer for en dag. Selv om syd nå etter alt å dømme må få ett trumfstikk for dama, er det grunn til å spille blindemann inn for å ta trumffinessen. Om du i stedet tar for kongen for så å spille spar knekt, kan det oppstå en farefor at syd får forsvarets fjerde stikk i form av ei stjeling.

Se hvilken posisjon som oppstår:

Syd er inne på spar dame, og kan skifte ruter. Spillefører kommer ikke inn i tide til å få trukket ut syds siste trumf før syd kan få ei stjeling.

Det som i praksis skjer er at nord kommer inn og kan gi makker ei ruterstjeling. Om spillefører spiller kløver ess og ny kløver, kan syd kaste sin siste ruter. Nord kommer inn i kløver og kan gi makker stjelinga som sikrer beit.

Det skulle ikke være noen grunn til å la være å spille ruter til bordet for å ta sparfinessen etter å ha lagt ned en stor spar fra hånda. Da må spillefører få minst ti stikk (6+0+3+1).

I kampens siste spill var det i praksis valget av utspill som avgjorde om majorutgangen gikk hjem eller ikke:

2 kløver fra Liv Marit var såkalt Drury (noen kaller det Toronto). Meldinga viser 3-korts sparstøtte og omtrent 9-11 hp. I teorien er det kun hjerter ut mot 4 spar som beiter. Da kan øst stikke så billig som mulig for så å spille kløver gjennom spilleførers ess. Denne innledninga på motspillet gjør at forsvaret får tak i fire stikk.

Merk at øst ikke må innkassere begge hjerterstikkene med en gang fordi hjerter konge da settes opp som et avkast til kløvertaperen.

Dessverre for Norge fant Khonicheva utspillet. Ved det andre bordet ble det spilt ut ruter, og dermed 10 IMP til Russland.

Før det siste spillet ledet Russland 28 - 11 (stillinga som vises under spillet er feil), og med 10 IMP inn på det siste ble seiersmarginen på hele 27 IMP. Dermed fikk ikke Norge med seg mer enn knapt 4 VP fra denne kampen. Men de er nok klare for revansj mot Danmark i neste kamp!

Fredag: Norske BBO-kamper

Fredag får vi sjansen til å se hele fem kamper på BBO hvor norske lag er involvert. Det er rekord så langt i mesterskapet. Det innebærer at det blir ekstra mye å holde å rede på siden det to av rundene vil være to norske lag som vises samtidig. Her gjelder det å ha PC, nettbrett og telefon klar slik at man kan følge med på flere bord samtidig! Kampene starter som vanlig 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid.

Programmet for fredag ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Marokko
07.30: Norge - Italia   BBO
10.30: Norge - Nederland   BBO

Damer: Running scores
04:00: Norge - Russland   BBO
07.30:
Norge - Danmark   BBO
10.30: Norge - Trinidad og Tobago 

Veteran: Running scores
04:00: Norge - India   BBO
07.30: Norge - Australia
10.30: Norge - USA 2

Vi sier "Heia Norge!", og ønsker god fornøyelse fra Wuhan.

Melde- og utspillsprøve

Du sitter i ugunstig sone. Makker starter med pass, før din høyre motstander åpner med 1 grand, som viser 15-17 hp. Tenker du melde deg på i meldingsforløpet med følgende hånd?

Hva er begrunnelsen for ditt svar?

Jeg har lært følgende prinsipp (som kanskje ikke alle er enige i) for tankegangen bak meldestil i lagkamp:

Man kan avgi harde innmeldinger hvis det fortsatt er muligheter for at det kan stå utgang. Da er man villig til å ta litt ekstra risiko takket være oppsida som ligger i muligheten for utgangsbonus. Når muligheten for utgang er avskrevet er det en del posisjoner hvor det først og fremst er risiko knyttet til å gå inn. Er dette en slik posisjon?

Jeg vil hevde at det er relativt små sjanser for at det står utgang vår vei etter at makker har passet. Om du skulle treffe makker med supertilpasning i ei av fargene, fortrinnsvis i hjerter, kan det være en mulighet for at det kan stå utgang.

Selvsagt kan det finnes andre grunner for å melde, som for eksempel å hjelpe makker med utspillet, kjempe om kontrakten, presse motparten opp ett trinn eller rett og slett gjøre det vanskeligere for motparten å finne riktig kontrakt.

Det kan også være betimelig å ta med i vurderinga hvorvidt du har ei dekkende melding i ditt system for å vise den aktuelle hånda.

Alle har en måte å vise ei majorfarge på etter motpartens grandåpning, enten i form av ei naturlig eller ei kunstig innmelding. Men ikke alle har en måte for å vise 5-korts major og ei sidefarge i minor. Noen spiller for eksempel slik at innmelding 2 i major viser 4-korts med ei lengre minorfarge, mens 2 ruter viser ei udefinert majorfarge. Hva skal du melde med den aktuelle hånda i et slikt system, om du ikke velger å passe da?

Du må vel i en eller annen grad improvisere? Skal du vise hånda som "ei majorfarge", uten å fortelle noe om ruterfarga, ved å melde inn 2 ruter. Eller er det kanskje åpning for at 2 hjerter i noen tilfeller kan være basert på 5-kortsfarge i tillegg til ei minorfarge på minst fem kort?

Dette var ikke enkelt, og det er nok heller ikke et fasitsvar på spørsmålet. Det er også et spørsmål om meldestil og -filosofi.

Vi går over til utspillsprøven du får med samme hånd etter å ha latt være å melde inn:

Hva ville du spilt ut mot 3 grand?

Hva om du velger å melde inn, og meldingsforløpet i stedet går som dette?

I det sistnevnte tilfellet vet du altså om at nord har hjerterstopper. Påvirker det ditt valg av utspill?

Spillet er hentet fra dagens siste kamp, og mellom Norge og Polen i dameklassen ble det dessverre sving ut for Norge etter at meldingsforløpene gikk akkurat som skissert over ved de to bordene. De respektive meldingsforløpene førte selvsagt til at vest hadde ulik informasjon å basere sine utspillsvurderinger på. Hele spillet så slik ut:

Som du ser er det åtte toppstikk i kontrakten. Det er i bunn og grunn bare en mulighet for det niende stikket, og den ligger i at spillefører får stikk for hjerter dame. Med hjerter ut fra vest, kan spillefører bare legge liten i bordet, og med det sikre ni enkle stikk. Med alt annet ut vil det bare bli åtte stikk på spillefører.

Bodil Nyheim Øigarden satt i vest for det norske damelaget. Hun meldte ikke inn, og fikk så utspillsprøven med det første av de to meldingsforløpene å forholde seg. Det var ikke unaturlig at valget falt ned på hjerter knekt.

Det er verdt å nevne at Bodil og makker Liv Marit Grude spiller det omtalte grand-forsvaret som gjerne kalles Multilandy. Innmelding 2 ruter viser altså ei majorfarge, mens 2 i major viser 4-korts og en lengre major. Hun har altså ikke noen helt dekkende melding.

Ved det andre bordet meldte den polske vestspilleren inn 2 hjerter, som viste minst 5-korts hjerter og ei udefinert sidefarge i minor på minst fire kort. I og med at det ble avslørt at nord hadde hjerterhold, var det ikke unaturlig at hun falt ned på å spille ut ruter. I og med at vi med sikkerhet vet at nord-syd har hjerterstopper, kan det jo være verdt å prøve lykken i ruter.

Det er også et tilleggspoeng at om makker skulle ha sine poeng i ruter, vil det i noen tilfeller haste enten å få hentet ruterstikkene (om makker har esset eller ess-dame) eller godspilt dem.

Med ruter ut var Torild Heskje sjanseløs i 3 grand. Ei beit i sonen ga 13 IMP til polakkene etter at kontrakten altså gikk hjem ved det andre bordet. Heldigvis kom de norske damene sterkt tilbake og tok en overbevisende seier over Polen.

Resultater etter VM-dag 5

Den femte dagen av VM ble tøff både for laget i åpen klasse og veteranlaget. I åpen klasse har Norge falt utenfor topp 8 etter to stortap og en storseier. Veteranene gikk på tre tap i dag, og kun syltynn teori holder liv i håpet om sluttspillplass. Damene startet dagen med tap, men reiste seg heldigvis og fikk to fine seire mot kvalifisert motstand.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Polen 2,15 - 17,85  (IMP-score: 5 - 43)
Norge - New Zealand 3,27 - 16,73  (IMP-score: 22 - 52)
Norge - Argentina 18,33 - 1,67 (IMP-score: 48 - 6)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Polen 9-16 11,2 2,15 -9,05
14 New Zealand 9-16 11,2 3,27 -7,93
15 Argentina 9-16 14 18,33 +4,33

Les mine forhåndstips og systemet som ligger til grunn for "poengbudsjettet"

Med dagens resultater er Norge dermed 9,02 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 9,15 VP foran skjema.

Likevel holder det foreløpig ikke til topp 8. Per i dag kreves det et snitt på 11,81 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 11,81 VP per kamp.

Det gjenstår å se om mitt budsjett holder. Vil 11,2 VP i snitt holde til slutt, og vil Norge klare å kvalifisere seg for sluttspill?

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Taiwan 6,48 - 13,52  (IMP-score: 32- 45)
Norge - Skottland 13,04 - 6,96  (IMP-score: 47 - 36)
Norge - Polen 15,38 - 4,62  (IMP-score: 42 - 20)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Taiwan 17-24 15 6,48 -8,52
14 Skottland 9-16 13,5 13,04 -0,46
15 Polen 1-8 8,5 15,38 +6,88


Etter dagens resultater er Norge dermed 4,7 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 0,91 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,49 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 12,56 VP per kamp.

Det ser per i dag ut til at jeg har tatt for hardt i når det gjelder hvor mye som kreves for å gå videre i dameklassen. Det gjenstår å se hva som blir fasiten til slutt. Viktigst er det uansett at Norge holder seg innenfor topp 8!

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Sverige 4,44 - 15,56 (IMP-score: 15 - 38)
Norge - USA 1 8,52 - 11,48 (IMP-score: 25- 30)
Norge - England 1,56 - 18,44  (IMP-score: 19 - 62)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Sverige 1-8 8,5 4,44 -4,06
14 USA 1 1-8 8,5 8,52 +0,02
15 England 9-16 13 1,56 -11,44

Med dagens resultater er Norge dermed 64,16 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 53,76 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,27 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 8,62 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 39,7 poeng. Etter gårdagen var dette tallet 30,98.

Om snittet for åttendeplassen holder seg på samme nivå som i dag, vil Norge måtte sanke i snitt 16,25 VP i de siste åtte kampene. Sagt på en annen måte må de hente like mange poeng i de åtte siste kampene som de har hentet i de første 15 kampene! Det finnes en ørliten teoretisk mulighet, men da må spillerne heve seg og i tillegg ha marginene med seg. For spillerne gjelder det uansett å gjøre så godt de kan.

Resultater fra dagens siste kamp

I dagens siste runde var vårt lag i åpen klasse tilbake på vinnersporet med storseier mot Argentina. De har nå knapt 5 VP opp den viktige åttendeplassen. Damene tok en flott seier mot topplaget Polen, og har før de åtte siste rundene rundt 17 poeng ned til Frankrike på niendeplass. Veteranene gikk dessverre på stortap mot England, og nå begynner det for alvor å spøke for avansement i VM.

Laget vårt i åpen klasse ligger foreløpig på 9.plass.

Laget vårt i dameklassen ligger foreløpig på 4.plass.

Laget vårt i veteranklassen ligger foreløpig på 19.plass.

Jeg kommer tilbake med en fyldigere resultatrapport og noen flere spill utover ettermiddagen.

PS! I morgen blir det norske lag å se på BBO alle tre rundene. Kampene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid. Det begynner å dra seg til, så det er ingen grunn til at du ikke skal følge med!

Resultater fra runde 14

Det norske damelaget vant det BBO-overførte oppgjøret mot Skottland i runde 14 med 11 IMP. Laget i åpen klasse gikk dessverre på et nytt stortap, denne gang mot GeO Tislevolds New Zealand. GeO sto riktignok over dennne kampen. Norge er med det utenfor topp 8 idet det gjenstår ni runder. Veteranlaget tapte sin kamp mot USA 1 knepent.

Åpen klasse:

Norge - New Zealand 3,27 - 16,73 (IMP-score: 22 - 52)

 

Dameklassen:

Norge - Skottland 13,04 - 6,96 (IMP-score: 47 - 36)

 

Veteranklassen:

Norge - USA 1 8,52 - 11,48 (IMP-score: 25 - 30)

GeO har skrevet om et spill fra kampen på sin blogg

Her er noen flere spill som dukket opp i løpet av runden:

Hva ville du åpnet med i øst?

Er hånda for god for åpning 3 kløver? Hvis ja, betyr det i så fall at man må åpne på 1-trinnet?

Gunn Tove Vist valgte å åpne med 3 kløver, men sa etterpå at hun egentlig mente at hånda var hakket for spillesterk til det. 4 kløver var ikke et alternativ da det viser hjerter, og 5 kløver bør neppe være et alternativ heller. Etter mitt skjønn bør det vise bedre/lengre farge.

Syd sa pass over 3 kløver, og deretter hoppet Torild Heskje til 4 hjerter. Det fikk hun spille, men måtte dessverre gå beit da nord fant ruter ess ut fulgt av kløverskift. Syd kunne stjele og deretter innkassere spar ess. Nord måtte etter hvert få ett trumfstikk, og med det ble det ei beit i kontrakten.

Ved det andre bordet åpnet Paula Leslie med 3 kløver i likhet med Gunn Tove. Marianne Harding gikk inn med 3 spar. Samantha Punch i vest valgte en annen endestasjon enn Torild gjorde. Hun fant det ikke nødvendig å introdusere hjerterfarga med såpass god tilpasning i kløver. Hun hoppet i stedet til 5 kløver. Det fikk hun spille, og alt motparten kunne få tak i mot den kontrakten var to majoress.

Revansjen skulle komme noen spill senere. Da var det nemlig Norges tur til å få utgangssving inn. I lukket rom meldte Torild og Gunn Tove seg opp i 3 grand med førstnevnte som spillefører i vest:

Torild fikk ruter 8 ut fra nord. Siden de spilte invittutspill, kunne Torild konkludere med at ruter dame var i syd. Nord ville spilt en mindre ruter om hun hadde hatt ruter dame. Dermed stakk hun med kongen i bordet for å få spilt kløver mot hånda. Syd dekket tieren med kongen og spillefører stakk med esset. Deretter ny kløver til bordet som fikk beholde stikket før Torild så godspilte farga. Inne på kløver dame skiftet nord til spar 8. Torild La liten i bordet, og syd vant med kongen.

Nå var hjerterskift nødvendig for å holde nede på ni stikk. Om ikke hjerter esset presses ut, har spillefører forbindelse til å hente to sparstikk. Syd skiftet til hjerter, og Torild vant med esset i bordet. Fortsettelsen var ruter 10. Dama kom på, og Torild kunne hente sine ni stikk (1+1+3+4).

Ved det andre bordet gikk meldingsforløpet noe annerledes:

Marianne Harding åpnet med 2 ruter, Ekrens, som viser minst 4-4 i major, i syd. På systemkortet står det at åpninga viser fra 3-10 hp og er posisjons- og soneavhengig. Muligens lover det litt mer enn 3 hp i sonen og muligens lover det også minst ni kort i major.

Motparten endte til slutt opp i 3 grand. Etter makkers hjerterpreferanse falt valget av utspill på hjerter 4. Dermed ble Paula Leslie satt under mer press enn Torild i spilleføringa. Hun lasjerte hjerteren to ganger. Etter å ha vunnet den tredje hjerterrunden med esset, fortsatte spillefører med kløver 10 fra hånda. Kløveren kommer man ikke utenom for å komme til ni stikk, og den naturlige måten å spille farga på er å ta dobbeltfinessen.

Marianne dekket tieren med kongen, og dermed var det klart for spillefører at hun hadde fire kløverstikk. Om man legger til to majoress og to ruterstikk kommer man til åtte, men fortsatt mangler det ett. Hvor skulle det komme fra?

Ann Karin Fuglestad vant den andre kløverrunden, og skiftet til spar 8. Det er nå kartlagt at syd hadde kun ett honnørpoeng i hjerter. Dermed tyder vel det meste på at hun må ha spar konge. Hun åpner vel ikke med Ekrens med kun ett honnørpoeng til sammen i majorfargene?

Om man slipper sparen til kongen får man satt opp ett ekstra sparstikk, med da kan syd innkassere forsvarets femte stikk for hjerter knekt. Dermed er den reelle sjansen man kan spille på å finne ruter dame. Med ette ekstra ruterstikk er man i havn i 3 grand.

Selvsagt er det naturlig å spille på at den av motstanderne som ikke har vist begge major, har ruter dame. Etter å ha stukket med spar ess og kløver 9, spilte Paula ruter til esset i borrdet, og hentet de to siste kløverstikkene. Dernest spilte hun ruter knekt fra bordet i 3-kortsposisjonen, som hun la tieren på. Marianne vant stikket med dama og kunne så innkassere ett stikk i hver av majorfargene for to beit. 13 IMP til Norge etter 600 inn i 3 grand i lukket rom og 200 i beit i åpent rom.

Norske nedturer i morgenkampen

Det ble dessverre ingen norsk suksess i dagens første kamp. Våre tre lag sanket ikke mer enn rundt 13 vinnerpoeng totalt. På BBO fulgte vi Norges lag i åpen klasse mot Polen. Polakkene spilte godt, og de norske hadde dessverre noen dårlige spill. Da blir det tungt å hente poeng på dette nivået. Du kan lese om noen av spillene under resultatrapporten.

Åpen klasse, etter 13 av 23 runder:

Norge - Polen 2,15 - 17,85 (IMP-score:5 - 43)

 

Dameklassen, etter 13 av 23 runder:

Norge - Taiwan 6,48 - 13,52 (IMP-score: 32 - 45)

 

Veteranklassen, etter 13 av 23 runder:

Norge - Sverige 4,44 - 15,56 (IMP-score: 15 - 38)

Her er noen av spillene som dukket opp i BBO-oppgjøret mellom Norge og Polen:

I spill 6 ble det dobbeltscore til Polen etter at nordmennene gikk beit ved begge bord:


I lukket rom åpnet Ulf med 1 ruter, presisjon (11-15 hp, minst 1 ruter). 2 ruter fra Nils viste 10+ med minst 4-kortsfarge. I 2 grand var stikkpotensialet dårlig da syd ikke hadde rutertilpasning, og farga attpåtil satt surt. Tre beit og 150 ut.

Noen ville nok passet med en såpass steril 11-poenger, mens andre lar seg begeistre av 4-4 i major og det faktum at man er utenfor sonen.

I åpent rom ble det også åpnet i syd, men nordmennene kom med i meldingsforløpet:

2 hjerter var sjanseløst, og Espen gikk to beit i kontrakten. 8 IMP ut.

Spill 12 gikk riktignok ut, men det dukket opp et interessant motspillspoeng:

Boye unngikk å spille ut ruter ess mot 3 spar. Om han starter med ruter ess, som også indikerer kongen, vil det kunne hjelpe spillefører til å løse kløveren med en taper. Siden Boye har forhåndspasset i gunstig sone, er det lite trolig at han har ess-konge i ruter og kløver ess.

Hvis spillefører finner trumfdama for så å løse kløveren med en taper, kan 3 spar vinnes. For å unngå to kløvertapere må spillefører spille kløver tl åtteren (eller seile en av håndas to største kløvere).

Aktuelt ble utspillet vunnet med kongen i bordet. Deretter fulgte spar konge, spar til finesse med knekten og spar ess. Etter at trumfen var trukket ut gikk spillefører på kløveren. Han valgte, ikke unaturlig, kløver til kongen. Espen stakk med esset, og forsvaret innkasserte så tre ruterstikk. Boye måtte også få ett kløverstikk til. Ei beit. Også ved det andre bordet ble det spilt 3 spar i syd med ei beit.

I spill 13 ble det ny sving til Polen etter ulike meldevurderinger ved de to bordene:

I åpent rom havnet Norge i 4 spar etter at Boye viste invitt med 6-korts spar, og Espen valgte å høyne. Motparten hadde fem toppstikk imot, og syd klarte for sikkerhets skyld å doble. 500 ut.

I lukket rom fikk polakkene stoppet lavere:

Det ble ei beit i 3 spar, men 100 er jo billig i forhold til 500. Dermed 9 IMP ut for Norge.

Litt hardt meldt av Boye og Espen, men litt utur å bli doblet.

Torsdag: Norge på BBO

Torsdag vises Norges lag i åpen klasse mot Polen i morgenkampen, som starter klokka 04:00 norsk tid. I de to neste rundene kan du følge Norges damelag. Motstanderne er Skottland og Polen, og kampene starter henholdsvis 07:30 og 10:30.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Polen   BBO
07.30: Norge - New Zealand
10.30: Norge - Argentina

Damer: Running scores
04:00: Norge - Taiwan
07.30: Norge - Skottland   BBO
10.30: Norge - Polen   BBO

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Sverige
07.30: Norge - USA 1
10.30: Norge - England  

Måtte det bli en suksessrik dag for de norske farger!

Resultater VM-dag 4

Fjerde dag av VM gikk heldigvis bedre for våre lag enn dagen før. Mens damelaget og veteranlaget sanket rundt 40 vinnerpoeng hver i løpet av tre runder, hentet laget i åpen klasse mer enn 48 VP! I åpen klasse og dameklassen ligger Norge innenfor topp 8. Veteranene har spilt seg noe opp i dag, men har fortsatt en vei å gå om det skal bli sluttspill.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Canada 16,73 - 3,27  (IMP-score: 37 - 7)
Norge - Russland 19,02 - -0,02  (IMP-score: 65 - 11)
Norge - England 12,80 - 7,20 (IMP-score: 24 - 14)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
10 Canada 9-16 11,2 16,73 +5,53
11 Russland 1-8 8 19,02 +11,02
12 England 9-16 11,2 12,80 +1,60

Les mine forhåndstips og systemet som ligger til grunn for "poengbudsjettet"

Med dagens resultater er Norge dermed 21,67 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 19 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 12 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 12,78 VP per kamp.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - USA 2 9,69 - 10,31  (IMP-score: 25- 26)
Norge - India 17,31 - 2,69  (IMP-score: 60 - 26)
Norge - Tunisia 13,04 - 6,96  (IMP-score: 30 - 19)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
10 USA 2 9-16 13,5 9,69 -3,81
11 India 17-24 15 17,31 +2,31
12 Tunisia 17-24 15 13,04 -1,97


Etter dagens resultater er Norge dermed 2,6 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 3,21 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,88 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 12,77 VP per kamp.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Bulgaria 7,20 - 12,80 (IMP-score: 17 - 27)
Norge - Reunion 15,56 - 4,44 (IMP-score: 43 - 20)
Norge - New Zealand 17,03 - 2,97  (IMP-score: 36 - 4)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
10 Bulgaria 17-24 14,7 7,20 -7,50
11 Reunion 17-24 14,7 15,56 +0,86
12 New Zealand 17-24 14,7 17,03

+2,33

Med dagens resultater er Norge dermed 48,68 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 31,68 VP bak skjema. I går var dette talet 34,87 VP.

Foreløpig kreves det et snitt på 12,14 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 9,56 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 30,98 poeng. I går var dette tallet 32.

Runde 11: Tre norske seire

Etter midkampen kunne vi glede oss over tre norske seire! Laget i åpen klasse fikk nesten full pott i det BBO-overførte oppgjøret mot Russland, mens både damene og veteranene tok klare seire i sine kamper. Med andre ord en strålende runde for de norske farger!

Under resultatrapporten kan du lese om et par spill fra den aktuelle runden.

I dagens siste runde vises to av våre lag på BBO. I åpen klasse møter vi topplaget England, mens veteranene skal opp mot New Zealand. Kampene starter 10:30 norsk tid.

Åpen klasse:

Norge - Russland 19,02 - -0,02 (IMP-score:65 - 11)

 

Dameklassen:

Norge - India 17,31 - 2,69 (IMP-score: 60 - 26)

 

Veteranklassen:

Norge - Reunion 15,56 - 4,44 (IMP-score: 43 - 20)

Her er et av de store spillene fra kampen:

Det handlet egentlig først og fremst om å klare å melde storeslem. Her ser du hvordan Norges lag i åpen klasse og dameklassen meldte seg fram til toppkontrakten 7 spar:

 

Innlegget oppdateres senere med flere spill fra kampen.

Rapport fra morgenkampen

I onsdagens første kamp, som er runde 10 av 23, ble det storseier til vårt lag i åpen klasse, mens damene vant sin kamp med minste mulige margin og veteranene dessverre gikk på et nytt tap. Under resultatrapporten kan du lese om noen av spillene fra denne runden. Som vanlig dukket det opp flere spennede spill.

Åpen klasse:

Norge - Canada 16,73 - 3,27 (IMP-score:37 - 7)

 

Dameklassen:

Norge - USA 2 9,69 - 10,31 (IMP-score: 25 - 26)

 

Veteranklassen:

Norge - Bulgaria 7,20 - 12,80 (IMP-score: 17 - 27)

I rundens tredje spill kom fikk vest tildelt ei voldsom hånd:

Det norske damelaget fikk slemsving inn etter at Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad meldte seg fram til 7 grand på følgende vis:

2 grand viste altså minst 8 honnørpoeng, men om det skal meldes på minimum styrke må man ha rene honnører, det vil si ikke bare damer og knekter. I og med at Marianne har alle essene, tyder det på at makker må ha minst et par konger og ei dame. I så fall bør det være minst tolv sikre stikk, og trolig finesse- og/eller skvismuligheter for å få tak i det trettende stikket. Marianne mente det så vanskelig ut å få kontroll på meldingsforløpet i en slik grad at man kunne melde storeslem med full kontroll. Dermed valgte hun å ta sats og melde 7 grand.

Men det er kanskje mulig å melde denne storeslemmen med full kontroll? Hva om hun fortsetter med 4 ruter?

Ann Karin vil da kontrollmelde 4 hjerter, og Marianne kan gå i Blackwood, selv om hun vet hva makker kommer til å svare. Over 5 kløver (0 ess), kan hun melde 5 grand for å si at alle nøkkelkort er på plass. Hvor mange stikk kan Ann Karin telle til da?

Det er tre sikre stikk i både hjerter og kløver og makker har i tillegg garantert spar ess. Da er vi opp i syv stikk totalt. 4 ruter tyder på minst 6-kortsfarge, og 5 grand har jo garantert for de tre høyeste i farga. Med minst åtte ruter til sammen og de tre høyeste i farga er det absolutt håp om at farga gir seks stikk. For det første kan makker ha knekten eller ytterligere ekstra lengde. Om så ikke skulle være tilfelle, står kontrakten trolig i verste fall på 3-2-sits i ruter (68 %). Dermed er det all mulig grunn til å hoppe til 7 grand over 5 grand.

Uansett ble det 13 IMP til de norske damene da amerikanerene stoppet i 6 grand ved det andre bordet.

I åpen klasse ble det uavgjort spill etter 7 grand ved begge bord.

I veteranklassen tjente Norge 2 IMP etter å ha meldt 6 grand da Bulgaria stoppet i 6 ruter ved det andre bordet.

Litt senere i kampen kom det en potensiell slem til. Denne gang var det nord-syd som skulle teste meldeformen i slemsonen:

Syd har spennende kort, og idet hjerteren støttes har man ni stikk på egen hånd.

Allan Livgård og Terje Aa fant slemmen på følgende vis:

Aktuelt står slemmen på ruteresset foran, men i og med at øst har meldt 2 spar, er det sett fra syds ståsted en mulighet for at makker kan ha stjeleverdi i spar. Dessuten er vest klar favoritt til å ha ruteresset slik meldingsforløpet har gått.

Allan og Terje meldte fint fram til 6 hjerter. 4 kløver er kortfarge og sleminteresse. 4 ruter fra Allan er kontrollmelding som samtidig forteller om at kortfarga i kløver ikke er helt uinteressant. Allan finner så ei god melding når han går på en gang til med 5 kløver. Det viser førstekontroll og ytterligere interesse. Husk at Terje har indikert sleminteresse mot en enkel høyning, som viser omtrent 6-9 hp. Dermed kan Allan nesten ikke ha bedre kort (om man ser bort i fra at han kunne hatt dobelton spar).

Her er et spill hvor man gjerne vil være i sparutgang øst-vest uten at det var opplagt å melde ut:

Slik meldte Ann Karin og Marianne. 2 hjerter viser en god løft i spar etter syds opplysende dobling. Jeg må si jeg har litt sympati for at Ann Karin nedvurderer si hånd med single ruter konge. Samtidig er det slik at nords dobling kan tyde på at motparten har hjertertilpasning, og dermed er det betimelig å håp at makker i vest har relativt få hjerter. Om hun i tillegg har hjelp i kløver, skal det ikke så mye til før det er spill for utgang. Det er klart at man kan være noe mer sårbar om det bare er 3-korts spar i vest, men faktisk kan så lite som dama tredje i spar og ess-dame fjerde i kløver gi godt spill for utgang.

Jeg er usikker på hva som er forskjellen på pass og 2 spar over nords dobling, men øst bør i alle fall ikke avgi den minst oppmuntrende meldinga i den situasjonen.

Innbringende motspill

Damelaget vårt har fått en flott start på Venice Cup, som er navnet på VM-turneringa for den klassen. Fjerdeplass lar seg absolutt høre etter at vi er ferdig med drøyt en tredjedel av kvalifiseringa. Måtte de fortsette i samme spor slik at vi får se Marianne, Ann Karin, Torild, Gunn Tove, Liv Marit og Bodil i sluttspillet som starter på mandag! Selvsagt er det en lang vei å gå før man er der, og det er viktig at spillerne fokuserer på sine arbeidsoppgaver og tar ett spill av gangen.

Enn så lenge kan vi glede oss over et par av spillene som ble innbringende i løpet av dagen i dag:

Det første spillet er hentet fra morgenkampen (runde 7), hvor Norge møtte Pakistan. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med hjerter dame ut fra vest?

Situasjonen er den at vests langfarge i hjerter truer ditt prosjekt. Du må innom både spar- og ruteresset for å få nok stikk, og dermed er det en viss fare for at vest både får godspilt og hentet hjerterstikkene.

Vest har nok ikke begge essene fordi hun da ville åpnet på 1-trinnet siden hun allerede er markert med dame-knekt i hjerter.

En mulig plan er å stikke utspillet med esset i bordet for så å godspille sparen. Om vest har spar ess, er kontrakten da trygg. Du får godspilt tre sparstikk og har inntak på hjerter konge. Dernest kan du presse ut ruter ess, som må være hos øst. På dette tidspunktet har øst etter alt å dømme ingen hjerter igjen, og dermed er det ufarlig å slippe henne inn.

Aktuelt ville ikke denne planen fungert da hele spillet så slik ut:

Øst kan stikke med spar ess og godspille makkers hjerter mens vest ennå har ruter ess i behold.

En annen plan er å lasjerer utspillet, men ei mulig utfordring med det er at forbindelsen til hånda og det siste sparstikket brytes, forutsatt at øst lasjerer sparen to ganger. Men kanskje er det ikke alltid et problem? Motparten må jo spille noe, og må muligens hjelpe deg til målet.

Det var nettopp slik spillet ble innledet der Torild Heskje og Gunn Tove Vist spilte imot. Etter at hjerter dame fikk beholde første stikk, så Torild at det ikke lenger var mulig å få godspilt farga da makker er markert med maksimalt to kort i farga. Hun skiftet til spar 4. Spillefører stakk med kongen, men Gunn Tove lasjerte. Deretter fortsatte spillefører med ruter konge til Torilds ess. Torild spilte så sin siste spar. Den ble stukket med dama i bordet, og Gunn Tove lasjerte nok en gang. Neste trekk fra spillefører var ruter dama, og sursitsen kom for en dag.

Syd spilte nå spar fra blindemann. Gunn Tove stakk og fridde seg i hjerter. Inne i bordet tok spillefører for ess-konge i kløver, før ruter knekt fulgte. Nå måtte Torild være våken og kaste ruter 9! Hvis ikke ville hun bli innspilt på den i neste stikk. Med bare hjerter igjen måtte hun så latt spillefører komme inn på hånda og hente ett stikk i hver av majorfargene for hjemgang i kontrakten.

Alt dette slapp hun ved å ofre ett ruterstikk. I stedet fikk Gunn Tove to kløverstikk tilbake, og dermed beit i kontrakten. Etter at ruterstikkene var innkassert, måtte spillefører avslutte med kløver fra knekten i bordet slik at Gunn Tove fikk for dama og tieren.

Det skal sies at det ikke var noen topp spilleføring. Syd hadde flere sjanser i løpet av spillet til å få dette i havn, men det var uansett et litt snedig sluttpoeng som gjorde at motspillerne til syvende og sist unngikk å bli innspilt og dermed fikk bei i kontrakten.

Spillefører kunne ha spilt inn øst i sluttpossen i kløver om hun ikke hadde tatt begge de høye kløverne, og det var faktisk mulig å spille inn øst i spar på et tidligere tidspunkt etter at ruter ess var presset ut. Om hjerter ess innkasseres før den tredje runden spar spilles, har øst nemlig bare svarte kort igjen. Da må hun enten slippe syd inn i spar eller spille kløver rett opp i ess-konge-knekt.


Gunn Tove Vist (t.v.) og Torild Heskje viste fin motspillsform da motparten havnet i 3 grand.

Det andre spillet er hentet fra oppgjøret mot Australia i dagens siste kamp (runde 9):

Hvordan ville du planlagt motspillet mot 3 grand om du satt i Torilds stol og fikk se makker spille ut hjerter 8 (norsk fordeling)?

En mulig plan er å lasjere utspillet i håp om at makker kommer inn og kan spille enda en hjerter mens du ennå har ruteresset i behold. Men det er ikke sikkert makker har mer hjerter, og det er i alle fall ikke sikkert at hun kommer inn. Men da står kanskje kontrakten uansett?

Torild valgte å stikke med esset og skifte til spar dame. Spillefører fulgte med liten og makker med knekten før blindemanns ess vant stikket. Spillefører ba så om en ruter fra bordet. Hva gjør du nå?

Torild stakk opp med esset, og spilte sin siste spar. Spillefører vant med kongen, men etter alt å dømme var to sparstikk godspilt for makker i nord.

Hele spillet så slik ut:

Spillefører hadde åtte stikk (2+1+1+4), men det niende stikket manglet. Det var ikke andre steder å sette det opp enn i ruter. Dermed måtte Gunn Tove slippes inn på dama. Hun kunne så forsyne seg med to sparstikk for ei beit i kontrakten.

Spillefører måtte lasjert den første sparrunden for å vinne kontrakten, men når spillefører først gjorde feil, var Torild våken og stakk opp den første ruterrunden for å beskytte makkers eventuelle inntak. Det måtte jo spares til sparen var godspilt!

Vi ønsker damene lykke til videre i mesterskapet! Allerede i neste kamp kan deres jakt på flere IMP og vinnerpoeng følges direkte på BBO. Motstander er USA 2, og Norge stiller med Marianne - Ann Karin og Bodil - Liv Marit.

Onsdag: Norsk BBO-dag

Onsdag får vi igjen sjansen til å følge norske lag på BBO alle tre rundene. I siste kamp, som starter klokka 10:30 norsk tid, må du sågar velge hvem du vil følge av laget i åpen klasse og veteranklassen. Det må vel kalles et luksusproblem! Forhåpentligvis blir det en god norsk dag og mye å glede seg over, både for oss som følger begivenhetene på nært hold og dere som følger med hjemmefra. Jeg minner igjen om at alle kamper starter én time tidligere enn de to første dagene. Det innebærer at kampene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Canada
07.30: Norge - Russland  BBO
10.30: Norge - England   BBO

Damer: Running scores
04:00: Norge - USA 2   BBO
07.30: Norge - India
10.30: Norge - Tunisia

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Bulgaria
07.30: Norge - Reunion
10.30: Norge - New Zealand   BBO

Heia Norge!

Resultater VM-dag 3

Tredje dag av årets VM ble tøft for to av våre lag. I åpen klasse ble det hentet mindre enn 20 vinnerpoeng i løpet av tre kamper. Dermed er laget utenfor topp 8 for forste gang. For veteranene var det enda verre. De fikk ikke mer enn drøyt 11 VP. Det gikk bedre for damene. De sitter igjen med mer enn 40 vinnerpoeng etter dagens tre kamper, og vi kan glede oss over en oppløftende fjerdeplass så langt!

Det har vært litt sykdomstrøbbel i den norske troppen blant enkelte av spillerne i åpen klasse og på damelaget. Dette har i noen grad virket inn på lagoppstillingene de siste par dagene. Heldigvis ser alle ut til å være på bedringens vei, og vi krysser fingrene for at alle holder seg friske resten av mesterskapet!

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Indonesia 6,96 - 13,04  (IMP-score: 33 - 44)
Norge - Sverige 1,45 - 18,55  (IMP-score: 11 - 55)
Norge - USA 2 10,61 - 9,39 (IMP-score: 50 - 48)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Indonesia 9-16 11,2 6,96 -4,24
8 Sverige 1-8 8 1,45 -6,55
9 USA 2 9-16 11,2 10,61 -0,59

Les mine forhåndstips og systemet som ligger til grunn for "poengbudsjettet"

Med dagens resultater er Norge dermed 3,52 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 4,05 VP foran skjema.

Likevel holder det ikke til topp 8 etter ni av 23 runder. Foreløpig kreves det et snitt på 11,94 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 11,65 VP per kamp.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Pakistan 14,39 - 5,61  (IMP-score: 47- 30)
Norge - Nederland 9,09 - 10,91  (IMP-score: 21 - 24)
Norge - Australia 16,73 - 3,27  (IMP-score: 51 - 21)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Pakistan 17-24 15 14,39 -0,71
8 Nederland 1-8 8,5 9,09 +0,59
9 Australia 9-16 13,5 16,73 +3,23


Med dagens resultater er Norge dermed 0,87 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 0,97 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,95 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 12,61 VP per kamp.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Nederland 4,26 - 15,74 (IMP-score: 11 - 35)
Norge - Tyrkia 4,62 - 15,38 (IMP-score: 9 - 31)
Norge - Danmark 2,41 - 17,59  (IMP-score: 27 - 63)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Nederland 17-24 14,7 4,26 -10,44
8 Tyrkia 17-24 14,7 4,62 -10,08
9 Danmark 9-16 13 2,41

-10,59

Med dagens resultater er Norge dermed 44,37 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 34,87 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,89 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 8,33 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 32 poeng.

Det er verdt å kommentere at det er i veteranklassen jeg har bommet mest så langt med mine tips. Faktisk har jeg ikke tippet noen av lagene som i skrivende stund ligger innenfor topp 6 blant mine åtte beste!

Dette gir selvfølgelig utslag i poengbudsjettet også. Norge har møtt fire av de fem best plasserte lagene. Det er ikke til å legge skjul på at laget har fått en tung start, men det er fortsatt 14 kamper igjen. Det betyr at det er mange poeng igjen å spille om og fortsatt håp om å gå videre. Men det gjelder å komme i gang med en bedre poengsanking!

Resultater fra midtkampen

Det ble dessverre tap for alle de tre norske lagene i den andre kampen tirsdag. I åpen klasse ble det stortap mot svenskene, mens veteranene tapte sin kamp mot Tyrkia med 21 IMP og damene berget et knepent 3-IMPs tap mot Nederland. Under resultatrapporten kan du lese om et spennede spill fra runden.

Her er resultatene for de norske lagene i tirsdagens andre runde, som er den åttende runden totalt i mesterskapet:

Åpen klasse:

Norge - Sverige 1,45 - 18,55 (IMP-score: 11 - 55)

Dameklassen:

Norge - Nederland 9,09 - 10,91 (IMP-score: 21 - 24)

Veteranklassen:

Norge - Tyrkia 4,62 - 15,38 (IMP-score: 9 - 31)

* Norge er nummer 17 med 72,52 VP

Peter Marstrander på det norske veteranlaget var en av de som satt syd denne runden, og han fikk følgende meldeprøve:

Forsåvidt var det alternativer alle ganger han skulle melde. Boye Brogeland valgte for eksempel å melde 3 kløver i stedet for å doble i kampen mellom Norge og Sverige. Ved det andre bordet i den kampen hoppet svensken til 5 grand (pick-a-slam) over 4 hjerter fra makker etter å ha doblet negativt først.

Peter var nok litt usikker på betydninga av 6 ruter, men det bør kanskje bety at makker har en solid hjerterfarge og tar med seg å vise sidefarge i ruter på vei til 6 hjerter. I så fall vil vet be makker om å velge mellom 6 ruter og 6 hjerter. I kampen mellom Norge og Sverige i åpen klasse endte begge bordene i 6 ruter, om enn på litt forskjellige vis. Peter på sin side valgte å melde 6 grand. Da han fikk se bordet ønsket han nok heller å være i minorslemmen:

I ruterkontrakt er det flere muligheter. Fordelen med å spille trumfkontrakt er at man kan spille på å trumfe god enten nords hjerter eller syds kløver. Den muligheten har man selvsagt ikke når man spiller uten trumf.Hva er din plan for å komme i havn i 6 grand etter spar 4 ut fra vest?

Det kan se ut som kløveress foran er nødvendig for å lykkes. Om kløveren sitter 3-3 med esset foran, kan man sette opp fire stikk i kløver, og da er det enkelt å komme til tolv stikk totalt. Men det skal sies at det finnes tilleggssjanser. Om hjerter knekt sitter tredje, er det seks hjerterstikk. Også da får man enkelt hjem lilleslemmen. Om man ikke kan komme til tolv på annet vis finnes det kanskje skvismuligheter også?

Utspillet gikk via tieren i øst til Peters ess. Han fortsatte med ruter ess og ruter 10 til knekten. Begge motstanderne fulgte farge. Deretter fulgte kløver 9, som gikk til kongen og esset. Vest spilte tilbake ny spar. Inne på kongen tok Peter for ruter dame før ruter til kongen fulgte. På den siste ruteren kastet vest en kløver. Da Peter innkasserte toppstikkene i hjerter kom knekten på fra øst andre gang. På tredje runde saket øst en spar. Dermed var det klart at vest hadde stopper på hjerter 9.

Samtidig kunne Peter telle til elleve (2+4+4+1). Hvor skulle det tolvte og avgjørende stikket komme fra?

Skvismuligheten var den eneste som gjensto, men den så til gjengjeld ut til å kunne fungere. Vest var markert med 5-korts hjerter og 3-korts ruter. Alt tydet på at han også hadde dobbel spar, og i så fall var det plass til tre kløver. I og med at vest var tvunget til å kaste kløver på det siste ruterstikket for å holde hjerteren, var øst alene om å holde de svarte fargene gardert, gitt at kartet stemte med terrenget.

Det skulle det vise seg å gjøre:

Dermed ble øst skvist i følgende posisjon da det siste hjerterstikket ble innkassert:

Peter kunne bare kaste motsatt av øst, og dermed tok han de to siste stikkene på hånda. Hjemgang i prosjektet var verdt 2 IMP da kontrakten var 6 ruter med tolv stikk ved det andre bordet.

For å bryte forbindelsen til skvisen, må vest enten spille ny kløver inne på kløveresset eller lasjere kløver konge.